Economie
EO

Zoveel kosten de Winterspelen per Olympiër

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoveel kosten de Winterspelen per Olympiër

Het is nog een paar nachtjes slapen voordat de Olympische Spelen losbarsten in het Chinese Peking. Een evenement waarbij het vaak gaat over de medailles, maar minder over hoe duur het nou eigenlijk is. "Sotsji 2014 kostte 21 miljoen dollar per deelnemer. Daar kan je een mooi schilderij van Van Gogh van kopen...," aldus sporthistoricus Jurryt van de Vooren in Geld of je Leven.

Wat kost het organiseren van een Olympische Spelen?

Video niet beschikbaar

Sporthistoricus Van de Vooren heeft een berekening gemaakt van alle winterspelen, wat het kost per deelnemende Olympiër. "Die van Sotsji in 2014 zijn de duurste spelen ooit geweest (59,7 miljard, red). Het is krankzinnig. Als je alle begrotingen van de Winterspelen van 1924 tot 2010 bij elkaar optelt, kom je nog altijd op minder uit dan wat in Sotsji is uitgeven."

Van de Spelen die komende vrijdag beginnen in Peking, heeft Van de Vooren ook alvast een schatting gemaakt. 3,9 miljard dollar kost het, wat erop neerkomt dat één deelnemer 1,4 miljoen dollar kost.

Waarom geven de organiserende landen zoveel geld uit? Hoogleraar Sporteconomie Ruud Koning: "In Sotsji en nu ook Peking wil de overheid de Spelen gebruiken om hun plaats in de wereld de definiëren. De Chinese Winterspelen moeten ertoe dienen om de te laten zien wat voor technische grootmacht China is geworden."

Goedkoopste Spelen

Uit het onderzoek van Van de Vooren blijkt dat de goedkoopste spelen, recent gezien, die van Innsbruck zijn in 1976. "Dat kwam omdat ze nog veel konden hergebruiken van de spelen die de stad twaalf jaar eerder ook al had georganiseerd."

Voor de een-na-duurste Winterspelen moeten we terug naar de Japanse stad Nagano. Die kostten volgens Van de Vooren (bij benadering) 17,9 miljard dollar, wat neerkomt op 8,2 miljoen per deelnemer.

En waar wij als Nederlanders vooral benieuwd waren of Marianne Timmer goud won, was het achter de schermen hommeles. "Er speelden nogal wat schandalen. De toenmalig voorzitter van de IOC heeft een heel duur Japans zwaard gekregen bijvoorbeeld. En op het moment dat er een onderzoek zou beginnen, werd de administratie in de fik gestoken. Daarom is het niet duidelijk hoeveel het nou echt gekost heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie