Economie
EO

'Stel minimumleeftijd in voor werken bij zelfscankassa'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stel minimumleeftijd in voor werken bij zelfscankassa'

Niet elke willekeurige 15-jarige Albert Heijn-medewerker moet voor de leeuwen worden gegooid bij de zelfscankassa. Die oproep doet Fatma Bugdayci van vakbond FNV in Dit is de Dag. "Het is mijn persoonlijke mening, maar wat mij betreft moet een zelfscanmedewerker minimaal 18 zijn."

Moeten we af van de zelfscankassa? (6 december 2023) - Dit is de Dag

AH-medewerker Rozemarijn Spijker uit Arnhem startte deze week een actie. Op haar blauwe werkshirt prijkte geen naambordje, maar bordjes met scheldwoorden die zij hoorde tijdens haar werk, zoals 'trekpaard', 'zeikwijf' of 'zelfscanslet'. Veel mensen kunnen zich niet inhouden als ze worden gecontroleerd.

Bugdayci herkent dit. "Wat wij zien is dat een 15- of 16-jarige hun buurman van 60 moeten aanspreken van 'Ik wil u controleren, want u heeft misschien wel wat gestolen'. Dat is hartstikke intimiderend. We horen dat mensen niet goed getraind worden, of dat ze naast hun normale kassa óók nog de zelfscan in de gaten moeten houden. Dat is echt niet goed."

Ze hoopt dat de supermarktbazen hun verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun mensen. Omdat er personeelstekort is, hebben medewerkers geen keus. "Ze worden gevraagd: wil je daar gaan staan? En dan zijn er geen andere collega’s, dus ze moeten wel."

'Hoger salaris'

Bugdayci vindt ook dat er een andere inschaling van medewerkers moet komen, zodat zelfscanmedewerkers meer kunnen verdienen dan bijvoorbeeld vakkenvullers. "Die inschaling is 20 jaar oud, dus bij de volgende CAO-onderhandeling willen we die herschrijven. Daar moet die zelfscankassamedewerker ook inkomen."

Retailkennerdeskundige Eelco Hos, die vaak met supermarkten werkt, stelt dat er wel al onderscheid wordt gemaakt tussen medewerkers. "Bij een normale kassa ben je medewerker categorie A en de zelfscanmedewerkers zijn vaak medewerkers categorie B, en die verdienen vaak meer", vertelt hij.

Hij denkt dat supermarkten veel meer moeten kijken naar de persoonlijkheid van mensen: "Ik ken 16-jarigen die prima hun mannetje of vrouwtje kunnen staan en mensen van mijn leeftijd die totaal ongeschikt zijn. Het is een heel pittige baan en een groot aantal mensen, waaronder ikzelf, is daar niet geschikt voor."

Hij herkent wel dat supermarkten er makkelijk mee omgaan: "Ik ken supermarkten die het heel serieus nemen, maar ik ken ook supermarkten die absoluut een bocht afsnijden", vertelt hij. Zelf bezoekt hij regelmatig de zelfscan. Bugdayci overigens niet: "Ik vind het nog altijd fijn om bij de normale kassa langs te gaan."

Luisteren: Fatma Bugdayci, Eelco Hos en Lisanne van Sadelhoff in Dit is de dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie