Economie
EO

Wel 1300 euro betalen aan huur, maar geen hypotheek kunnen krijgen? Er is nu hoop

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel 1300 euro betalen aan huur, maar geen hypotheek kunnen krijgen? Er is nu hoop

Mensen die geen kans maken op een hypotheek, maar die wel meer dan 1000 euro per maand aan huur moeten betalen – terwijl de maandlasten van zo'n hypotheek lager zouden zijn: met name in de grote steden is het al lang niet zeldzaam meer. Voor die mensen is er hoop: er komt een proef die 'duurhuurders' toch een hypotheek geeft, vertelt initiatiefnemer Frank Soede in Geld of je Leven.

Hypotheek voor duurhuurders: oplossing voor de woningmarkt?

Soede, de directeur van BLG Wonen, komt veel "frustratie en boosheid" tegen bij zijn klanten, vertelt hij. Met name jongeren kunnen vaak geen hypotheek krijgen, terwijl hun huurprijs vele malen hoger is dan de maandlasten van een hypotheek. "Soms betalen mensen wel tot 50 procent van hun maandinkomen aan huur. Vastzitten in die situatie is heel frusterend", vertelt Soede.

Bij BLG Wonen start hij nu een proef voor mensen die al minstens drie jaar hun huur kunnen betalen, zonder in te teren op hun vermogen. Het gaat om huizen tot de NHG-grens van 355.000 euro, vertelt Soede, en het gaat om 1.000 hypotheken.

Prijsopdrijvend effect

Marcel Trip van de Woonbond is kritisch. Volgens hem kan de regeling een prijsopdrijvend effect hebben op starterswoningen: hoe meer mensen een huis kunnen kopen, hoe duurder ze worden. Daarnaast lost het niet het probleem op van te hoge huurprijzen: "De huurprijzen zijn op dit moment compleet losgezongen van de kwaliteit van de woning", vertelt hij. Als de huren minder hoog zijn, zijn er ook minder duurhuurders. In het regeerakkoord is dit overigens een speerpunt.

Volgens Soede klopt het prijsopdrijvend effect 'in macro-economische zin', maar is er voor bepaalde huurders wel meer mogelijk dan ze denken. "Je moet maatwerk kunnen bieden om mensen naar een koopwoning te begeleiden", zegt hij. Als er meer huizen worden gebouwd, zoals het kabinet wil, worden de prijzen ook weer wat normaler.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie