Economie

'Aangifte tegen C&A om dwangarbeid Oeigoeren is goedbedoelde PR-stunt'

EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aangifte tegen C&A om dwangarbeid Oeigoeren is goedbedoelde PR-stunt'

Een mensenrechtenorganisatie uit Duitsland heeft in Nederland aangifte gedaan tegen C&A. Het kledingbedrijf zou medeplichtig zijn aan dwangarbeid en uitbuiting van Oeigoeren in China. Chinadeskundige Fred Sengers ziet geen heil in de aangifte. "Het is een goedbedoelde PR-stunt", zegt hij in Dit is de Dag.

Sengers zegt dat voor de aangifte een rechtshulpverzoek van de Nederlandse politie naar China moet worden gedaan voor een onderzoek ter plaatse. Hij gelooft niet dat China daar aan gaat meewerken. "Ik denk dat we er allemaal wel over eens zijn hoe dat gaat aflopen."

Aangifte tegen C&A en Nike om dwangarbeid door Oeigoeren

De Duitse organisatie ECCHR wordt bijgestaan door strafrechtadvocaat Barbara van Straaten (Prakken d’Oliveira). Volgens haar maakt de aangifte wel degelijk kans van slagen. Als Europese bedrijven financieel profiteren van arbeidsuitbuiting, dat zouden ze medeplichtig kunnen zijn aan misdrijven tegen de menselijkheid.

Van Straaten: "Die feiten zijn niet in China gepleegd, dat gebeurt hier. Die feiten vinden hier plaats en daarvoor kun je bijvoorbeeld een inval doen bij een hoofdkantoor of getuigen ondervragen."

In andere landen is ook tegen andere bedrijven aangifte gedaan, zoals Nike, Patagonia en State of Art.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie