Economie

Geld lenen is ontzettend goedkoop, maar: 'Je kunt niet alles met geld oplossen'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld lenen is ontzettend goedkoop, maar: 'Je kunt niet alles met geld oplossen'

Het is ontzettend goedkoop om nu geld te lenen, voor elk probleem lijkt er dan ook wel een fonds te worden opgetrokken. De stikstofcrisis en de strenge milieumaatregelen die Schiphol nu boven het hoofd hangen, lijken de trend dat geld alle problemen oplost, een halt toe te roepen.

''We zijn als land ontzettend goed uit de coronacrisis gekomen. Als je kijkt naar de staatsschuld nu dan is dat nog maar de helft van de schuld waarmee Italiƫ de crisis inging - om maar een vergelijking te maken'', zegt financieel journalist Jean Dohmen in WNL Haagse Lobby. Maar: ''Je kunt niet alles oplossen met geld. We komen nu tot het inzicht met de stikstofcrisis dat Nederland aan de kleine kant is voor alle ambities; er is ruimtegebrek. Eenzelfde voorbeeld is het structurele tekort aan arbeidskrachten. Dat los je niet alleen met geld op.''

Maatwerk makkelijker gezegd dan gedaan

Bijkomend gevaar, zo waarschuwt Dohmen, is dat tijdens de crisis het kabinet enorme steunpakketten heeft opgetuigd en minder selectief heeft gekeken naar wie dat geld nou echt nodig heeft. En precies daarin schuilt het gevaar volgens Dohmen.

Toch is maatwerk makkelijker gezegd dan gedaan vult VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen aan. ''Maatwerk kunnen overheidsorganen in Nederland helemaal niet aanbieden, kijk naar de Belastingdienst. Deze diensten zijn daar niet op ingesteld.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie