Economie
NOS

Voor het eerst in twee jaar daalt het aantal openstaande vacatures

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst in twee jaar daalt het aantal openstaande vacatures

We hebben te maken met een tekort op de arbeidsmarkt. Maar er lijkt een omslag te zijn: voor het eerst in twee jaar tijd daalt volgens het CBS het aantal openstaande vacatures. Maar is het ook echt een omslag?

Aantal openstaande vacatures daalt

“Bij sommige bedrijven is het zeker een omslag”, vertelt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. “Die zijn voorzichtiger geworden met het aannemen van mensen. Die zagen onzekerheid in de economie, de prijzen snel oplopen en denken nu: is het wel verstandig om nieuwe mensen aan te nemen. Dus er worden vacatures geschrapt. Er zijn ook bedrijven die helemaal geen nieuwe mensen meer aannemen, want het zijn zo’n onzekere tijden dat ze daar een stop op zetten.”

Andere sectoren

Niet in alle sectoren daalt het aantal openstaande vacatures, in sommige sectoren stijgt het aantal zelfs. “In de zorg, het onderwijs, transport, daar zijn meer vacatures. De krapte is dus nog wel enorm, maar de voorzichtigheid begint er wel in te komen bij bedrijven.”

Recessie

Er zijn al langer meldingen dat er een recessie aankomt, volgens Wouters is het afnemen van vacatures daar niet gelijk een symptoom van. “Daarvoor is die omslag echt te klein”, zegt hij. “Het is wel voor het eerst sinds 2013, los van corona, dat die krapte aan het afnemen is. Maar het is nog te klein om te zeggen: we zitten nu al middenin de recessie.”

Werkloosheid

Het CBS ziet ook dat de werkloosheid is toegenomen, ruim 370.000 mensen zitten nu zonder werk. Volgens Wouters zegt dat cijfer niet zo heel veel. “Wel dat we het dieptepunt van de werkloosheid hebben gehad. Het is nog steeds extreem laag en er zijn nog steeds heel veel mensen die een baan vinden, dus het aantal banen in Nederland loopt ook op. Dus er zijn per saldo meer werkenden. In dat cijfer zitten ook mensen die hebben besloten: ik ga ook weer werk zoeken, vinden het niet meteen en dan tel je mee als werkloze. Dus het zegt nog niet zo heel veel.”

RJN Vacatures

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie