Economie
NOSNTR

Stemming binnen FNV over pensioenakkoord uitgesteld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stemming binnen FNV over pensioenakkoord uitgesteld

De FNV stelt het besluit over het pensioenakkoord met twee weken uit. Er waren technische problemen, maar ook procedurele bezwaren over het online stemmen, laten FNV-parlementariërs aan de NOS weten. Sommigen hebben bewust niet ingelogd.

Presentatrice Petra Grijzen sprak er in Nieuws en Co over met economieredacteur Thom Opheikens.

Stemming binnen FNV over pensioenakkoord uitgesteld

Het is geen tegenstem, maar uitstel, benadrukt Busker. Hij zegt dat leden niet zozeer bezwaar maakten tegen de inhoud van het pensioenakkoord, maar vonden dat ze te weinig uitleg hebben gekregen. "Ik hoor van hen dat het wel heel veel is dat ze in korte tijd moeten besluiten. Daar hebben we alle begrip voor."

Toch is hij teleurgesteld. "Er staat geen gelukkig man hier, dat moge duidelijk zijn. Anderzijds heb ik ook begrip voor de besluitvormingsprocessen die er binnen de FNV zijn. Het is nou eenmaal zo met elkaar afgesproken, dus daar dienen we ons ook aan te houden."

Stem van de FNV cruciaal

In het FNV-ledenparlement dat vandaag zou stemmen, zitten 105 mensen, vakbondsleden uit allerlei sectoren. De helft van hen plus één moet stemmen om de stemming geldig te laten zijn.

"Een aantal stukken ontbraken en dan kun je heel moeilijk een afweging maken", zegt Peter den Haan van FNV Spoor. "Het gaat om een aantal prognoses rondom de uitwerking." Den Haan noemt indexatie, zware beroepen en de overgang naar het nieuwe systeem. "Daar is allemaal onduidelijkheid over."

Naast de ontbrekende stukken, speelt het volgens verschillende leden mee dat er digitaal werd gestemd. Ze vonden het niet fijn om elkaar "niet in de ogen te kunnen kijken". Na 1 juli, als de coronamaatregelen waarschijnlijk verder worden versoepeld, zou dat wel kunnen.

Cruciaal

Het pensioenakkoord dat vorige week is gepresenteerd, kan pas uitgevoerd worden als de handtekeningen van alle onderhandelingspartners eronder staan. De stemming in het FNV-ledenparlement, het hoogste orgaan van de grootste vakbond, is dus cruciaal.

Stemming binnen FNV over pensioenakkoord uitgesteld

Ster advertentie
Ster advertentie