Economie
NOS

Spelcomputers door corona niet aan te slepen; prijzen schieten omhoog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spelcomputers door corona niet aan te slepen; prijzen schieten omhoog

Niet alleen wc-papier en tondeuses waren niet aan te slepen vanwege de corona-uitbraak, ook de Nintendo Switch is al weken moeilijk te verkrijgen. De spelcomputer is zo populair dat die inmiddels voor bijna twee keer zoveel geld als voorheen de toonbank over gaat, vertelt NOS economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Recordverkopen spelcomputers door coronacrisis

Wereldwijd zoeken mensen naar vermaak en daar profiteren gamemakers van. Nintendo heeft in het eerste kwartaal van het jaar waarschijnlijk zo'n 80 procent meer winst gemaakt. De exacte cijfers komen vanochtend. Analisten rekenen op het beste jaar in een decennium.

Coronagame

Ook concurrenten Microsoft en Sony verkopen meer, bijvoorbeeld online-abonnementen, maar Nintendo lijkt het meest te profiteren. Dat komt vooral doordat de game Animal Crossing, een spel waarbij je op een eiland woont en met dieren je eigen samenleving bouwt, waanzinnig populair is. Het spel kwam uit toen veel landen quarantainemaatregelen namen en dat bleek per toeval een perfecte timing.

Sinds half maart, toen het spel werd uitgebracht, is de beurskoers van Nintendo met 40 procent gestegen. Het spel is bij veel winkels al weken uitverkocht.

Ook andere Nederlandse gamebedrijven merken meer interesse. De streamingdienst voor games Utomik meldt dat de belangstelling groeit en dat geldt ook voor het Nederlandse Paladin Studios. Dat bedrijf bracht eind maart met Nintendo Good Job! uit, een spel waarin je bizarre bureauklussen moet uitvoeren.

Vooruitzichten somberder

Toch is het niet alleen maar goed nieuws voor de games-industrie. Voor de komende tijd zijn de vooruitzichten een stuk somberder en dat heeft te maken met verschillende problemen. De vraag naar games kan afnemen door de wereldwijde recessie. En het is lastig om de productie van spelcomputers op te voeren omdat fabrieken op halve kracht werken en onderdelen moeilijk te krijgen zijn.

Eind dit jaar willen Microsoft en Sony nieuwe spelcomputers op de markt brengen. De vraag is of er wel genoeg geleverd kunnen worden. Daarnaast zijn er andere problemen, bijvoorbeeld met de bureaus die de games moeten keuren voordat ze kunnen worden uitgebracht.

Daarnaast is het ontwikkelen van games bij grote projecten een stuk moeilijker geworden omdat mensen grotendeels thuiswerken. Grote gamebeurzen zijn geannuleerd, waardoor er voor gamemakers minder reclame te maken valt. Op de beurzen doen bedrijven onderling zaken met elkaar en dat gaat nu ook niet door.

Ook voor Nintendo is het maar de vraag of ze op tijd meer spelcomputers in de winkels kunnen krijgen. Analisten wijzen erop dat de productie snel omhoog moet, omdat later dit jaar de vraag naar de spelcomputer mogelijk weer terugkeert naar het oude niveau.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie