Naar homepage
Economie

'Miljarden beschikbaar voor klimaatmaatregelen vanuit fondsen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Miljarden beschikbaar voor klimaatmaatregelen vanuit fondsen'

Voor het nemen van extra klimaatmaatregelen zijn miljarden euro's fondsengeld beschikbaar. Uit onderzoek van het onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace blijkt dat er jaarlijks tussen de 6 en bijna 8 miljard euro klaarligt voor Nederlands klimaatbeleid.

Het gaat daarbij om allerlei fondsen in zowel binnen- als buitenland waar Nederland een beroep op kan doen. Voorbeelden zijn het Nationale Groeifonds, de Regeling Groen Beleggen en het Europese coronaherstelfonds. Bij dit laatste fonds heeft Nederland als enige EU-lidstaat aangegeven hier voorlopig geen aanspraak op te maken.

Het gaat in totaal om veertien verschillende fondsen: vijf Nederlandse en negen Europese. Het betreft onder meer subsidies, vrijstellingen, leningen en heffingskortingen. Volgens CE Delft is het met het fondsengeld niet alleen mogelijk om het bestaande doel van 49 procent minder uitstoot in 2030 te financieren, maar kan Nederland hiermee ook het klimaatdoel aanscherpen tot bijvoorbeeld 65 procent reductie.

Politieke keuze

Als het gaat om mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden heeft het onderzoeksbureau gekeken naar de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Planbureau voor de Leefomgeving. Voorbeelden zijn extra windenergie, een nationale CO2-heffing, isolatie, extra zonnepanelen, het stimuleren van warmtepompen om huizen aardgasvrij te maken of een klimaatfonds voor de landbouw.

Maar er zou volgens de onderzoekers ook naar andere maatregelen gekeken kunnen worden. "De samenstelling van een pakket met maatregelen is een politieke keuze. Het pakket dat wij hebben samengesteld is een illustratief pakket waarmee het reductiedoel wordt bereikt", zo vermeldt het rapport.

Hoe het komt dat er zoveel (Europees) geld beschikbaar is voor klimaatbeleid, is volgens onderzoeker Robert Vergeer te verklaren door een toenemend gevoel van urgentie. "Dat zie je aan een instelling als de Europese Investeringsbank. Elk project dat daar wordt ingediend, moet tegenwoordig een klimaatdoel dienen. Er is dus veel focus op dat onderwerp."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie