Economie

Een huis kopen met korting van de gemeente? In Ede is het mogelijk voor starters

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een huis kopen met korting van de gemeente? In Ede is het mogelijk voor starters

Hoe kunnen starters nog een huis kopen? Het afgelopen jaar stegen de huizenprijzen in ons land weer met gemiddeld 16 procent. Vooral starters zitten met hun handen in het haar. In Ede hebben ze een oplossing: de gemeente gaat huizen bouwen en verkoopt die met korting aan starters. Wethouder Geert Ritsema vertelt erover in EenVandaag.

Ede is de eerste gemeente in Nederland waar starters kunnen aankloppen als ze een woning willen kopen. De zogenaamde Koopgarant-regeling maakt het mogelijk.

Wethouder Geert Ritsema van de gemeente Ede vertelt over het plan

20 procent korting

De gemeente bouwt de huizen en verkoopt ze dan aan starters met een korting van maximaal 20 procent op de marktwaarde. "Daardoor wordt een woning bereikbaar", vertelt wethouder Wonen van Ede Geert Ritsema. "Maar we maken dan wel een afspraak: op het moment dat iemand het huis wil doorverkopen met overwaarde, moet een deel daarvan naar de gemeente."

Daarmee voorkom je dat de huizenprijzen gelijk over de kop gaan na de eerste verkoop, vertelt Ritsema. "En dat geld, die overwaarde, komt weer in het fonds. Daarmee kunnen we vervolgens nieuwe starters helpen, en kunnen we de huizenprijzen goedkoop houden."

Water aan de lippen

Ede ontkomt, net als de rest van het land, niet aan enorme prijsstijgingen. "Het afgelopen kwartaal zijn de prijzen met een kwart gestegen in de gemeente", zegt wethouder Ritsema. "Het water staat mensen echt aan de lippen."

Huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro komen in aanmerking voor de regeling. Vooral voor deze groep is een woning kopen lastig, ziet de gemeente. "Deze groep verdient net te veel voor sociale huur, maar te weinig om zelf te kunnen kopen. Zonder hulp van de gemeente komen ze niet aan een woning."

Voorbeeld volgen

In eerste instantie worden er 100 huizen gebouwd waar starters met deze korting kunnen wonen.

Wethouder Ritsema hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van Ede gaan volgen. Toch heeft hij vooral een boodschap aan het nieuw te vormen kabinet: "De rijksoverheid moet ook dit soort regelingen in het leven roepen. Wij hebben in Ede nu een miljoen apart gezet, maar hebben veel meer nodig. We moeten echt gaan bijsturen."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie