Economie
EO

'Medewerkers van Albert Heijn kunnen producten die ze vullen zelf niet meer betalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Medewerkers van Albert Heijn kunnen producten die ze vullen zelf niet meer betalen'

Na het streekvervoer, de ziekenhuizen en de vuilnisophalers wordt er vanaf vandaag ook bij de distributiecentra van Albert Heijn gestaakt. Dat terwijl in maart de gemiddelde lonen nog met ruim 7 procent stegen, blijkt uit cijfers van het AWVN. Is staken nog wel nodig? Absoluut, vindt Richard Tuinenburg, AH-medewerker. "Ik kan geen gebakje voor bij de koffie meer kopen", vertelt hij in Geld of je leven.

Nederland staakt massaal: maar is dat nog wel nodig?

Tuinenburg is medewerker van het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker en doet mee aan de staking. Het is hard nodig, vindt hij. "Medewerkers hebben heel veel moeite om rond te komen. Ik kan geen gebakje meer voor bij de koffie halen. Sterker nog: de medewerkers kunnen ‘s avonds de boodschappen niet meer betalen die ze zelf hebben gevuld. Als je voor zo’n grote organisatie als Albert Heijn werkt, die flinke winsten maakt en ook de aandeelhouders goed beloont, mag je ook wel goed voor hun medewerkers zorgen."

Laatste redmiddel

Albert Heijn is niet blij met de staking, vertelde woordvoerder Anoesjka Aspeslagh eerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat mij betreft waren we nog helemaal niet uitgepraat. We hebben de bonden uitgenodigd om met ons te praten. Ik denk dat allebei de partijen stappen moeten maken om er uit te komen, maar dan moet je wel met elkaar aan tafel willen."

Tuur Elzinga van vakbond FNV is het oneens: de medewerkers zijn gedwongen om te gaan staken, vindt hij. "Dat doen mensen niet zomaar: het is een laatste redmiddel. Maar mensen hebben het water nu aan de lippen staan."

Ook de winstverdeling vindt Elzinga oneerlijk. "Er zijn recordwinsten behaald afgelopen jaar, en er is nog nooit zoveel geld naar aandeelhouders gegaan. De medewerkers, die het geld letterlijk hebben verdiend, zien hun loon nu achterblijven." De inflatie komt nu juist dóór de grote bedrijven, vertelt hij. "Het is niet voor niks dat de Nederlandse Bank grote werkgevers vertellen dat zij met de prijsverhogingen zorgen voor inflatie. De winsten zijn veel harder gestegen dan de lonen. Dat accepteren wij niet."

Geen bewijs

Anne Megens van werkgeversvereniging AWVN is het niet eens met Elzinga. "Er is helemaal geen bewijs dat werkgevers teveel geld in eigen zak steken. Waarom zouden ze dat doen? We hebben te maken met een personeelstekort: daarom hebben werkgevers er belang bij om aantrekkelijk te zijn voor personeel. Waar ze kunnen, trekken ze daar de portemonnee voor. Dus we moeten niet te snel conclusies trekken."

Afgelopen maart stegen de lonen met recordbedragen. Gemiddeld stegen salarissen met zeven procent, terwijl de inflatie maar 4,5 procent was. Is staken dan wel reëel? Elzinga: "Het gaat inderdaad de goede kant op, maar de loonsverhoging loopt altijd achter op de economie. De prijsstijgingen van vorig jaar zijn nu gecompenseerd, maar die van dit jaar moeten nog worden weggewerkt. De recordwinsten zijn door de medewerkers verdiend, dus moeten die ook eerlijk worden beloond."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie