Economie
EO

Toen de supermarkt uit het dorp dreigde te verdwijnen, besloot dit dorp hem zelf op te kopen

foto: Victor Munster
  1. Nieuwschevron right
  2. Toen de supermarkt uit het dorp dreigde te verdwijnen, besloot dit dorp hem zelf op te kopen

Het is een opvallend trendje in winkelland: particulieren die een winkel opkopen. In het Overijsselse Lettele (1600 inwoners) kocht een groep inwoners de lokale supermarkt. "Er stond een bord in de tuin en toen dachten we: nou, dat kunnen we ook wel zelf", vertelt Lettelaar Victor Munster in Geld of je Leven.

De buurtwinkel redden met een burgerinitiatief

Kletskassa

De buurtsuper is meer dan een winkel. "We hebben een koffietafel, bij de entree van de winkel om mensen te ontmoeten", vertelt Munster. Daarnaast is er een 'kletskassa', waar mensen kunnen komen voor een praatje.

De supermarkt in Lettele is niet het enige voorbeeld. In Den Haag wist Jean-Pierre Geelen, bekend van de Volkskrant en het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels een oud boekwinkeltje op te kopen. Met hulp van een aantal bekenden en een crowdfundingsactie.

Hij houdt van het winkeltje, maar hij schrok toen hij er voor de zomer langsliep: "Tot mijn grote schrik zag ik een papiertje op het raam hangen: overname gevraagd. Ik zag de bui al hangen: dit gaat mislukken, of er komt een horecatentje, of een nagelsalon of een Etos-filiaal, zoals dat gaat…" Na een tweet kwam er een burgerinitiatief tot stand, waarbij mensen werd gevraagd om te doneren. Na de nodige publiciteit – dat wil Geelen wel toegeven – haalde het initiatief 20.000 euro binnen: de winkel is voorlopig gered.

Online winkelen

Nu mensen veel online bestellen, zou het zonde zijn als kleine winkeltjes zouden verdwijnen, vindt Geelen, maar we hebben het wel aan onszelf te danken, vindt hij. Binnensteden gaan er heel anders uitzien, ook nu er bijvoorbeeld distributiecentra van flitsdiensten zitten. Burgeriniatieven zoals die in Lettele of Den Haag zouden wellicht het tij een klein beetje kunnen keren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie