Economie
WNL

Econoom Harald Benink: 'Kaag moet met Duitse collega handen ineenslaan om bankencrisis te voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom Harald Benink: 'Kaag moet met Duitse collega handen ineenslaan om bankencrisis te voorkomen'

Minister van Financiën Sigrid Kaag moet zich voorbereiden op een mogelijke bankencrisis, zegt hoogleraar bankwezen Harald Benink in Sven op 1. Vandaag overlegt Kaag met haar Duitse collega Christian Lindner. "Maak een plan de campagne", zegt Benink. De econoom pleit ook voor het verder uitbouwen van de Bankenunie.

Econoom Harald Benink: Kaag moet met haar Duitse collega handen ineen slaan om bankencrisis te voorkomen

De top van de Duitse regering bezoekt Nederland voor het driejaarlijks overleg met het Nederlandse kabinet. Het bezoek komt na onrust van afgelopen vrijdag rond Deutsche Bank. De koers van het aandeel in de bank kelderde. "Het aandeel is vandaag gestabiliseerd, maar het is wel heel kwetsbaar. De autoriteiten, de centrale banken, staan op scherp om in actie te komen", aldus Benink.

De spanning bij Deutsche Bank komt boven op de onrust die er al was in de financiële wereld na de redding van Credit Suisse en Sillicon Valley Bank. "Er komt misschien een nieuwe bankencrisis aan”, waarschuwt de hoogleraar. "Dat is een reële verwachting. Dat kan zijn over vijf jaar, over zeven jaar. De lessen van 2008 hebben we maar ten delen geleerd."

Benink vult aan: "De politiek is de aandacht verloren voor het verhogen van de buffers door banken. Ik vergelijk het wel eens met het debat over stikstof. We wisten dertig jaar geleden al dat het uit de hand zou lopen, maar politiek krijgen we het niet voor elkaar." De situatie op dit moment is volgens de econoom een wake up call voor toezichthouders en politiek om in actie te komen.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie