Economie
NOS

25 miljard euro in EU-investeringsfonds tegen corona

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 miljard euro in EU-investeringsfonds tegen corona

De Europese Commissie stopt 25 miljard euro in een investeringsfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd.

25 miljard euro in EU-investeringsfonds tegen corona

Van die 25 miljard euro komt 7,5 miljard per direct beschikbaar. Ook worden de regels voor het verstrekken van staatssteun versoepeld. EU-president Charles Michel zei na overleg met de regeringsleiders van de 27 lidstaten dat de EU "klaarstaat om alle mogelijke instrumenten in te zetten".

Getroffen bedrijfsleven

Het geld is vooral bedoeld voor het getroffen bedrijfsleven, legt politiek verslaggever Xander van der Wulp uit in het NOS Radio 1 Journaal.

"Denk bijvoorbeeld aan Italië. Als een stad daar op slot gaat, hebben restaurants en cafés er snel last van. Je merkt dat de boel op scherp staat, in Nederland maar ook in heel Europa. De EU neemt het allemaal heel serieus met zijn Corona Response Investment Fund."

Storm weerstaan

Von der Leyen zei dat de EU alle middelen zal inzetten om ervoor te zorgen dat de Europese economie "deze storm kan weerstaan". Staatssteun gaat wat haar betreft naar bedrijven "die het nodig hebben".

Overheden moeten als het aan Von der Leyen ligt maatregelen nemen die proportioneel zijn en gebaseerd zijn op wetenschap en medisch advies. De Europese Commissie moet verder de tekorten aan medische hulpmiddelen tegengaan, zoals beademingsapparatuur en mondkapjes. Landen moeten de handel hierin niet blokkeren, staat in de verklaring.

Ster advertentie
Ster advertentie