Economie
EO

Economen verrast: 1 op de 6 huishoudens leent van familie voor hypotheek

  1. Nieuwschevron right
  2. Economen verrast: 1 op de 6 huishoudens leent van familie voor hypotheek

Economen reageren verrast op de cijfers die vandaag naar buiten zijn gebracht door De Nederlandsche Bank. Uit die cijfers blijkt dat bijna 650.000 huishoudens een 'familiehypotheek' hebben. Een familiehypotheek is een hypotheek die je niet bij een bank afsluit, maar bij iemand anders, zoals een familielid. Eén op de zes huishoudens in Nederland leent geld van een familielid om de kosten van een hypotheek te dekken. "Dit verbaast mij wel, wij hadden onze schatting niet zo hoog staan. Het is ontzettend veel", reageert Bas de Bruin van adviesbureau Jens in Geld of je leven (EO).

Niet bij de bank, maar bij je ouders aankloppen voor een hypotheek

Een familiehypotheek lijkt een simpele oplossing om snel een lening aan te gaan en zo sneller een huis te kunnen kopen, maar het kan leiden tot problemen, stelt De Bruin, die zelf mensen adviseert op dit gebied. "Een hypotheek in eigen kring kan je in theorie op een A4'tje aangaan. En de neiging om dat dan te verwarren met 'we vinden elkaar aardig, het is gezellig en dit gaan we met elkaar wel even op een papiertje schrijven', dat is niet helemaal de juiste reflex." De bedragen die waar het om gaat, kunnen zeer verregaand zijn. "Het gaat om heel veel geld, vaak tonnen."

Niet alle familiehypotheken worden overigens afgesloten met een direct familielid. Het is een term die wordt gebruikt voor verschillende privéhypotheken, waarbij je buiten de bank om geld leent van bedrijven of ondernemers.

De rijken een streepje voor

De hypotheken hebben ook nadelen. Zo kan het leiden tot een stijging van de huizenprijzen. Ook kan de economische ongelijkheid toenemen door dit systeem, waarschuwt woningmarkteconoom Nic Vrieselaar. "Mensen die een vermogende familie hebben, zullen ook een streepje voor hebben op de woningmarkt. Omdat zij meer kunnen lenen en dus meer kunnen bieden, kunnen zij daardoor bijvoorbeeld kinderen van minder vermogende ouders aftroeven op de woningmarkt", vertelt hij.

Graanteler en tevens vader Marcel van Silfhout ziet de problemen die veel starters en jongeren hebben bij het kopen van een woning. "Ik denk dat voor mijn kinderen is het sowieso al heel moeilijk om een huis te kopen. Ik ben zelf ook niet heel erg vermogend, dus die kan ik ook niet helpen." Dat er meer ouders zijn die hun kinderen financieel niet kunnen helpen bij het dekken van een hypotheek, legt de economische ongelijkheid pijnlijk bloot. "Daar voel ik bij dit onderwerp ook wel de pijn, die vermogensongelijkheid. Ik vind het wel degelijk zorgelijk."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie