Podcast
EO

Geen hypotheek als je drager bent van een erfelijke ziekte? 'Onzin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen hypotheek als je drager bent van een erfelijke ziekte? 'Onzin'

Mensen met een erfelijke aandoening, zoals bepaalde vormen van erfelijke borst- of eierstokkanker, zijn vaak bang dat ze geen hypotheek kunnen afsluiten. Dit is echter onzin, vertelt Caroline Willems van Stichting Erfelijke Kanker Nederland in de podcast Zieke Erfenis. "Het is een hardnekkige mythe."

Gerelateerde podcast

Zieke Erfenis

Zieke Erfenis

In de podcast gaat Nicole de Jong op zoek naar of ze zelf de erfelijke aandoening de Katwijkse Ziekte heeft. Toen ze een tiener was, vertelde een arts dat ze zich pas moest laten testen nadat ze een hypotheek en allerlei verzekeringen had afgesloten, omdat het na een eventuele slechte uitslag nog wel eens lastig zou kunnen zijn.

Dit laatste is echter onzin, vertelt Willems. "Mensen denken nog steeds: ‘als ik een erfelijke aandoening heb, kan ik nooit een hypotheek krijgen. Dat is gewoon niet waar. Een mythe, maar ook eentje die heel hardnekkig is onder artsen", vertelt Willems.

In de praktijk ziet Willems dat mensen zich niet laten testen op erfelijke aandoeningen. "Zeker bij aandoeningen waar preventie en een behandeling mogelijk is, is dat heel tragisch. We kennen verhalen van vrouwen die met uitgezaaide kanker in een nieuwbouwhuis zaten, maar dat was dus te voorkomen geweest. Ze lieten zich niet testen, puur uit angst omdat ze dan geen hypotheek zouden kunnen krijgen."

Podcast

Het onderwerp verzekeringen en hypotheken komt aan de orde in de vierde aflevering van Zieke Erfenis, die sinds deze week online staat. De vierde aflevering is hieronder te beluisteren, maar mocht je de eerste drie nog niet hebben gehoord, wordt aangeraden om die eerst te beluisteren. Dit kan via de bekende podcastapps zoals Apple Podcasts of Spotify, via de NPO Radio 1-app of via deze link.

Luisteren: de vierde aflevering van Zieke Erfenis - Zieke Erfenis

Zieke Erfenis is een podcast van de EO en NPO Radio 1. De afleveringen zijn te luisteren via de NPO Radio 1-app, maar ook op alle bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie