Economie
EO

'Elke twee jaar een nieuwe smartphone is gekkenwerk'

foto: Pexels / MART PRODUCTION
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elke twee jaar een nieuwe smartphone is gekkenwerk'

Gemiddeld gebruiken we in Europa een smartphone zo'n twee jaar. Veel te kort, vindt Eva Gouwens, die onlangs 49 miljoen aan investeringen binnenharkte met haar bedrijf Fairphone. "Als je bedenkt hoeveel materiaal, CO2-uitstoot en kennis er in zo’n apparaat zit, is het gekkenwerk", zegt ze in Geld of je Leven.

Fairphone maakt 'eerlijke' smartphones

Fairphone probeert een alternatief te bieden voor de hoge omloopsnelheid van telefoons. Bedrijven als Apple en Samsung zijn er namelijk bij gebaat dat een telefoon snel kapotgaat, vertelt Gouwens: "Als iemand die telefoon heel lang in gebruik houdt, omdat je heel lang software-updates geeft of hem repareerbaar maakt, zijn dat eigenlijk extra kosten voor die bedrijven. Op het moment dat je dat niet doet, maak je meer winst."

Prijskaartje

Met Fairphone probeert Gouwens het anders te doen. Duurzame materialen en minder afval. Daar zit wel een prijskaartje aan voor de consument, moet de CEO toegeven: een Fairphone 4 kost 579 euro, terwijl de gemiddelde smartphone honderden euro’s goedkoper is. "Maar hij gaat wel veel langer mee, waardoor je uiteindelijk niet duurder uit bent", bezweert Gouwens.

Telefoons die langer meegaan zijn overigens ook beter voor het klimaat, zegt Gouwens. Smartphones zorgen voor CO2-uitstoot, maar het leeuwendeel daarvan gebeurt tijdens het productieproces. Als je er dus minder produceert, stoot je minder uit.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie