Binnenland
MAX

Nederlanders sparen te veel en beleggen te weinig: 'Miljarden staan weg te rotten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders sparen te veel en beleggen te weinig: 'Miljarden staan weg te rotten'

Nederlanders zijn echte spaarders. We hebben met z’n allen meer dan 600 miljard euro op de spaarrekening staan. Toch belegt maar een klein deel van de huishoudens. "Slechts twee miljoen huishoudens doen aan beleggen, een kwart van alle huishoudens", zegt FD-journalist Sonny Motké. En dat verzwakt onze concurrentiepositie. Hij vertelt waarom in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Jongeren zijn terughoudend

Volgens Motké is er veel te winnen als meer mensen gaan beleggen. "Het geld staat nu een beetje weg te rotten. Terwijl je het ook kunt laten groeien. Dat geld zou dan weer geïnvesteerd kunnen worden in dingen die Nederland sterker maken, zoals onze logistiek of bedrijven." Er heerst echter veel terughoudendheid. "Zeker onder jongeren zie je dat ze huiverig zijn", merkt hij op.

Onzekere markt

Dat komt deels door de onzekerheid op de markt, denkt hij. De afgelopen jaren waren er flinke schommelingen: eerst de coronacrisis, toen problemen rondom Trump en de handelsoorlogen. "Dan moet je soms wel een sterke maag hebben", zegt Motké. "Maar juist door die schommelingen kun je ook winst maken."

Volgens hem speelt ook onze cultuur een rol. "We zijn een behoudend volk. We gaan niet zomaar risico’s nemen. Maar er is wel een grens. Als je te voorzichtig bent, blijf je op je geld zitten en gebeurt er niets."

'Beleggen moet makkelijker kunnen'

Er zijn ook praktische drempels, vooral voor jongeren of mensen met minder geld. "Zij willen wel beleggen, ik zie dat bij tieners en studenten om mij heen. Ze willen best met een paar tientjes beginnen", zegt Motké. "Maar dat lukt vaak niet, omdat de kosten voor advies veel te hoog zijn. Een beleggingsadviseur kost al snel honderden euro’s per uur. Dan ben je je rendement meteen kwijt."

Motké pleit daarom voor verandering. "Het zou veel makkelijker kunnen voor mensen met een kleinere beurs. Bijvoorbeeld met digitale adviseurs die minder kosten. En met duidelijke regels, zodat je weet bij wie je wel of juist niet moet zijn. Dan kun je die schimmige finfluencers die nu opduiken ook buitensluiten."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie