Economie
EO

Afstand tot de arbeidsmarkt? Bij deze wasstraat krijgt iedereen een kans

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Afstand tot de arbeidsmarkt? Bij deze wasstraat krijgt iedereen een kans

Ondernemer Martin Kniest runt een wasstraat waarin mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Al zou het zelf nooit zo noemen: "Het zijn mensen met begeleidingsbehoefte", vertelt hij in Geld of je Leven.

Martin Kniest krijgt in zijn wasstraat iedereen weer op de rit

Onder zijn werknemers zitten mensen in een Wajong-uitkering, uit de reclassering, vluchtelingen, mensen met PTSS en "alle afkortingen van het autismespectrum", aldus hijzelf. "Eigenlijk alles wat Nederland is, zit binnen mijn bedrijf", zegt Kniest, wiens wasstraat commercieel rendabel is.

Kijk verder dan je neus lang is

Kniest weet nog goed dat hij zijn eerste werknemer kreeg. "Ze zeiden: deze jongen valt overal af, ze begrijpen hem nergens, zou jij eens naar hem willen kijken?" vertelt de ondernemer. "Hij kwam op een gegeven moment niet opdagen, een paar keer. Een normale werkgever zegt dan: tot ziens. Maar wat bleek nou? Zijn vader was alcoholverslaafd en als hij gedronken had, sloeg hij de boel kort en klein. Dan vluchtte die jongen het huis uit en sliep hij in het park. Hij sliep daar een paar uur en moest dan alweer naar zijn werk. Vind je het dan gek dat hij te laat komt?", aldus Kniest.

Kniest ging met de vader van de jongen en maatschappelijk werker praten om het probleem op te lossen en dat lukte. Door het begeleiden van deze eerste jongen volgden er meer, vanuit bijvoorbeeld het UWV. "En dan ben je ineens sociaal ondernemer, maar dat ik heb geen idee waarom ik dat zou zijn. Stop met die hokjes", vindt hij.

Hij vindt dat elke ondernemer dit zou kunnen doen, al moet je wel bereid zijn om de begeleiding te bieden die nodig is. "Als je personeelstekort hebt en denkt: doe maar twee van dit soort jongens, dan gaat het niet lukken. Je moet écht gemotiveerd zijn." Maar het is niet zo moeilijk, vindt hij.

Over de ervaringen van Kniest werd een tv-serie gemaakt en er is nu ook een boek: 'De Wasstraat.'

Ster advertentie
Ster advertentie