Economie
EO

Corendon-ceo: verhoog prijzen voor vliegtickets met minstens 50 euro per ticket

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Corendon-ceo: verhoog prijzen voor vliegtickets met minstens 50 euro per ticket

Als het aan de CEO van Corendon Steven van der Heijden ligt, gaat de prijs van het vliegticket omhoog. In de podcast Geld of je Leven met Jeroen Smit spreekt hij van 50 of 75 euro per ticket in heel de Europese Unie. "Op zijn minst de helft van dat geld moet je gebruiken om technologie te verduurzamen, van hyperloop tot vliegtuigbrandstof."

#3 - We moeten minder gaan vliegen. Zegt de baas van Corendon! Jeroen Smit praat met hem (S03)

Van der Heijden ziet dat vliegmaatschappijen zelf hier niet voor zijn, maar reisorganisaties, zoals Corendon zijn doorgaans een stuk ambitieuzer als het gaat om duurzaamheid. "Wij zien echt wel dat de extra maatschappelijke kosten van vliegen moeten worden berekend in de prijs", vindt hij.

Een hogere prijs zal het aantal vluchten omlaag brengen, denkt hij. Daar wordt Corendon ook slachtoffer van, maar hij is ertoe bereid. Als ceo vindt hij dat hij klanten bewust moet maken van duurzaamheid en "bij de les moet krijgen", zegt hij in de podcast.

Treinen

Van der Heijden vindt het belachelijk dat op korte afstanden ('tot 750 á 1000 kilometer') nog zoveel gevlogen wordt. "Treinreizen op die bestemmingen moet goedkoper zijn dan vliegen. Je moet op z’n minst een vergelijkbaar bedrag ervoor betalen. Dat dwingt mensen tot duurzame keuzes. Nu is duurzaam duur."

De ceo ergert zich aan het gebrek aan tempo bij overheden bij het aanleggen van sporen. "Er is een grootschalige samenwerking en regie voor nodig", vindt hij. "We kunnen als Nederland rails aan gaan leggen tot aan de Duitse en Belgische grens, maar wat dan?"

Compenseren

Corendon biedt, net als veel andere touroperators en vliegmaatschappijen klanten aan om hun reis te compenseren. Dat doet bijna niemand, vertelt hij. "De samenstelling van het all-inclusive buffet is voor de meeste vakantiegangers belangrijker, en dat snap ik", zegt hij.

Verplicht compenseren ziet hij niks in, omdat mensen dan op vakantie gaan met een andere touroperator. Het werkt alleen als iedereen zich eraan houdt: "Het kan alleen door regelgeving", vindt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie