Economie
EO

Amerikaanse bedrijven fel tegen hogere winstbelasting: 'Dit kan Nederland echt raken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse bedrijven fel tegen hogere winstbelasting: 'Dit kan Nederland echt raken'

Een extra belasting invoeren voor bedrijven die profiteren van de hogere prijzen jaagt Amerikaanse bedrijven weg uit ons land. Daarvoor waarschuwt directeur Marc ter Haar van AmCham, de belangenbehartiger van Amerikaanse bedrijven, in Geld of je Leven. "Als je dit invoert weet je zeker dat bedrijven hun volgende investering hier niet meer doen met grote gevolgen voor onze economie."

Amerikaanse bedrijven willen af van negatieve sfeer in Nederland


Het is veel mensen een doorn in het oog. Bedrijven die dankzij de energiecrisis en hoge inflatie miljardenwinsten maken, terwijl aan de andere kant mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen. Sommige partijen pleiten er dan ook voor om een tijdelijke extra belasting te heffen voor die bedrijven.

Wijzigende spelregels

Geen goed idee, vindt Ter Haar. "Als je dat doet verander je de regels van het spel tijdens de wedstrijd. Als wij een potje Monopoly gaan spelen en jij ligt ver op mij achter ga je toch ook niet ineens extra geld eisen omdat het met mij wel goed gaat?"

Dat er wordt gesproken over maatregelen om de inflatie te dempen snapt Ter Haar, maar een superbelasting werkt volgens hem averechts. "Natuurlijk wordt er door een aantal partijen door geopolitieke omstandigheden veel geld verdiend. Maar is dat een reden om maar extra af te gaan romen? Dan weet je zeker dat als het weer gebeurt, ze hun zaken op een andere manier gaan regelen. Oftewel, dan zitten ze hier straks niet meer."

Grote gevolgen

Het aanpassen van belastingregels zou grote gevolgen hebben voor het vertrouwen in het Nederlandse vestigingsklimaat, denkt hij. "Dat komen die investeringen die bedrijven hier doen niet meer naar Nederland. Dat gaan we voelen in de verdiencapaciteit op lange termijn."

Volgens Ter Haar past de discussie in een breder patroon waarin grote bedrijven negatief worden benaderd. "Terwijl de wederzijdse afhankelijkheid enorm is. Onze economie, de kleine bedrijven, die profiteren gigantisch van de bijdrage van deze grote partijen. Als zij hier minder gaan investeren raakt dat Nederland echt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie