Economie
EO

Vier tips voor je eindejaarsgesprek

foto: Universal Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier tips voor je eindejaarsgesprek

Als je werkt, heb je waarschijnlijk de komende tijd een functioneringsgesprek. Met de hoge inflatie willen velen een salarisverhoging. Maar hoe pak je dat aan? Organisatiepsycholoog Aukje Nauta geeft tips in Geld of je Leven.

Hoe onderhandel ik over mijn salaris tijdens een eindejaarsgesprek?

1. Vraag om feedback

Een eindejaarsgesprek hoeft geen speech van een leidinggevende naar een werknemer te zijn. "Ik ben heel erg voor een goed gesprek, waar je niet alleen maar competenties afvinkt, maar waar je ook praat over de fouten die je hebt gemaakt. Daarvoor heb je een goede leidinggevende nodig die jou feedback geeft." Vraag dus gewoon om feedback, zegt Nauta.

2. Meer salaris? Vraag het gewoon!

Het eindejaarsgesprek is een goed moment om over salaris te beginnen, vindt Nauta. Als je meer wilt verdienen, moet je goed nadenken wat jij hebt betekend voor je werkgever. Ook moet je wat onderhandelingsstrategie toepassen. "Zie het als een onderhandeling. Daar is het belangrijk om een weerstandspunt en een streefpunt vast te stellen. Wat is het minimale wat je erbij wilt krijgen en waar zou ik eigenlijk naartoe willen?"

Dit hoeft niet alleen om geld te gaan. "Is het ook ontwikkeling? Of flexibele werktijden? Werk-privébalans? Ga op elk van die punten bedenken wat je wilt bereiken." En bedenk ook na wat je wilt inleveren: je kunt bijvoorbeeld ook afzien van een salarisverhoging, als je nu een dure cursus kunt volgen op kosten van de baas, zodat je in de toekomst een betere baan kunt krijgen. "Je moet wat uit te ruilen hebben", aldus de organisatiepsycholoog.

3. Niet dreigen

Wat moet je vooral niét zeggen? "Als ik er geen geld bij krijg, ga ik naar een andere baan", vindt Nauta. Als je een tijdelijk contract hebt, word je dan ongetwijfeld niet verlengd en als je dat wel hebt, word je gezien als iemand die alleen maar geld wil halen uit de arbeidsrelatie. Dat kost je de gunfactor, denkt ze.

4. Praat met elkaar door het jaar heen

Deze laatste tip gaat eigenlijk niet over het eindejaarsgesprek, maar heeft er toch mee te maken. Leidinggevenden moeten aan het eind van het jaar heel veel gesprekken doen, dus zorg dat je door het hele jaar heen in gesprek blijft, zegt Nauta. "Eén keer per jaar een functioneringsgesprek is eigenlijk veel te weinig. Als je door het hele jaar met elkaar in gesprek bent, kun je aan het eind van het jaar een kort gesprekje houden. Dan heb je misschien maar 10 minuten nodig."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie