Economie
EO

Steun voor vissers is 'een druppel op een gloeiende plaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steun voor vissers is 'een druppel op een gloeiende plaat'

Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit om de noodlijdende visserijsector tegemoet te komen, vertelt minister Adema bij Geld of je Leven. Vissers kunnen in 3 jaar tijd maximaal 30 duizend euro aan tegemoetkoming krijgen. Maar volgens Jacob van Urk, voorman van belangenorganisatie VisNed is dat "een druppel op de gloeiende plaat."

Kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor visserij: is dat genoeg?

Door de hoge brandstofprijzen zijn er verschillende vissers die in de problemen komen en zelfs niet meer uitvaren. Van Urk vindt deze regeling niet genoeg. "Voor de grote visschepen is dit veel te weinig. 50 procent van die schepen wil in de sanering, dat zou dus een halvering betekenen." Voor veel kotters is 30 duizend euro aan tegemoetkoming niet genoeg zegt Van Urk. "Sommige schepen gebruiken 25.000 euro aan brandstof per week. We hebben weinig om optimistisch over te zijn."

Minster Adema snapt de zorgen van de vissers maar hoopt met deze tegemoetkoming vooral een steuntje in de rug te geven aan vissers. "De problemen in de visserij zijn groot en dat realiseer ik me. We hopen met deze regeling dat vissers ervaren dat we ze steunen." Adema hoopt dat ondanks de zorgen die bij vissers leven in gesprek te kunnen blijven met de sector. "Ik vind dat de visserij bij Nederland hoort. Het is voor mij daarom ook belangrijk om deze sector te blijven steunen."

Om een toekomst in Nederland te garanderen moet de visserij wel verduurzamen, vindt Adema. "Het gaat er bij mij niet om dat alles kleiner moet, maar het moet wel anders. Ook de visserij moet verduurzamen."

Ster advertentie
Ster advertentie