Economie
EO

Is dit hét moment om zonnepanelen te kopen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit hét moment om zonnepanelen te kopen?

De vraag naar zonnepanelen is in een duikvlucht beland, ziet de zonnepanelenbranche. Slecht nieuws voor de installateurs, die noodgedwongen personeel moeten ontslaan. Maar voor consumenten is er positiever nieuws. Vergeleken met een jaar geleden zijn zonnepanelen meer dan twintig procent goedkoper geworden, zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond in Geld of je Leven. "Schaf nu zonnepanelen aan, dit is een goed moment", zegt hij.

Is dit het perfecte moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Toch is dat niet wat consumenten momenteel doen. Tijdens de energiecrisis waren de zonnepanelen niet aan te slepen, terwijl er nu mensen worden ontslagen bij installatiebedrijven. "Dat heeft ermee te maken dat de energieprijzen heel hard zijn gedaald", zegt Wolfert. "Vorig jaar waren ze gigantisch hoog, toen kon je de zonnepanelen heel snel terugverdienen. Doordat de energietarieven zijn gehalveerd, is de terugverdientijd ook langer."

Ook willen energieleveranciers liever geen klanten met zonnepanelen. "Leverancier Vandebron heeft gezegd: als je zonnepanelen hebt, betaal je een heffing", legt Wolfert uit. Die heffing geldt voor de te veel opgewekte energie die het zonnepaneel teruglevert aan het net. Andere leveranciers geven klanten met zonnepanelen geen of een lagere welkomstkorting.

Terugverdientijd

Waarom is het volgens Wolfert dan alsnog een goed moment om zonnepanelen aan te schaffen? "Als mensen de rekensom maken, komen ze erachter dat zonnepanelen nog steeds een heel goede investering zijn. Vergeleken met een jaar geleden is de prijs namelijk sterk gedaald." Zonnepanelen bij het bedrijf Sunleaves zijn rond de 600 euro voordeliger geworden, vertelt eigenaar Arnout Mobertz. De terugverdientijd is nu tussen de 6 en 10 jaar, daarna heb je 12 tot 17 jaar 'gratis' energie.

Toch moet je opletten met hoeveel panelen je aanschaft. Wolfert van de Vastelastenbond: "Ik zou er niet meer neerleggen dan je nodig hebt. Alles wat je boven je eigen verbruik opwekt, levert heel weinig op." Mocht je de komende jaren elektrisch willen gaan rijden of een warmtepomp willen plaatsen, hou daar dan rekening mee: die verbruiken namelijk veel energie. "Het is goed om na te denken over wat je behoefte aan energie gaat worden de komende jaren."

Is dit het perfecte moment om zonnepanelen aan te schaffen? (7 november 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie