Economie
NOS

ABN: 'Honderden euro's per maand kwijt aan energie is uitzondering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABN: 'Honderden euro's per maand kwijt aan energie is uitzondering'

De energiekosten lopen weliswaar op, maar een stuk minder hard dan de inflatie waar het Centraal Bureau voor de Statistiek mee rekent. Dat concludeert ABN Amro op basis van een analyse van hun transactiedata. Voorschotbedragen van honderden euro's zijn volgens de onderzoekers uitzonderlijk.

Video niet beschikbaar

Volgens hoofdeconoom bij ABN Amro Sandra Phlippen betaalde het gemiddelde huishouden vorig jaar 141 euro per maand. Nu is dat bedrag 163 euro, een gemiddelde stijging van 26 procent. Dat is een veel lagere stijging dan waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mee rekent in het inflatiecijfer. Volgens het CBS was energie in augustus 151 procent duurder. ABN Amro onderzocht hoe veel 1 miljoen van hun klanten maandelijks kwijt zijn aan energiekosten.

"Wij vonden de uitkomsten ook heel erg verassend. We kennen natuurlijk allemaal voorbeelden van mensen met hele hoge energierekeningen. Maar een derde van de huishoudens heeft een energierekening die een stuk lager ligt, soms zelfs een fors stuk lager." Volgens Phlippen zijn die huishoudens goedkoper uit, omdat ze duurzame maatregelen hebben genomen, zoals het aanschaffen van een warmtepomp of zonnepanelen. Bij slechts 2 procent van de huishoudens gaat het om een stijging van 350 euro of meer.

Rekenmethode CBS

De verschillende uitkomsten kunnen deels worden verklaard door de rekenmethode van het CBS. Het CBS rekent niet met het bedrag dat huishoudens daadwerkelijk kwijt zijn aan energiekosten, maar met het bedrag dat je kwijt zou zijn als je die maand een nieuw energiecontract afsluit. In werkelijkheid had eind juni zo'n 44 procent van de huishoudens nog een vast energiecontract waardoor een deel daarvan nog profiteert van lagere energieprijzen.

De termijnbedragen van mensen met een variabel contract (56 procent van de huishoudens) zijn wel verhoogd, maar volgens ABN Amro waren energieleveranciers tot nu toe nog in staat om de prijsstijging te dempen omdat ze zelf nog lopende contracten hadden met lagere prijzen.

Compensatie

Phlippen waarschuwt dat financiƫle compensatie voor huishoudens de inflatie kan verergeren. "We leven in een tijd van enorme inflatie. En als je dan met geld gaat strooien terwijl mensen nog geen hogere rekening hebben, of misschien soms helemaal niet krijgen, dan kun je de inflatie enorm aanwakkeren." Toch roept de ABN Amro niet op tot het uitstellen van de maatregelen. "Het is zeker zo dat sommige mensen te maken hebben gekregen met een enorme stijging. Wij zeggen meer als geruststelling: tot nu toe is de rekening nog beperkt opgelopen. Heel Nederland lijkt in de ban te zijn van die torenhoge rekening. Maar feitelijk is die dus niet torenhoog."

ABN Amro: stijging energiekosten lijkt mee te vallen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie