Economie
NOSNTR

Akkoord over uitstoot wereldwijde luchtvaart 'heel ambitieus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord over uitstoot wereldwijde luchtvaart 'heel ambitieus'

In 2050 stoot de wereldwijde luchtvaart netto helemaal geen CO₂ meer uit. Dat is besloten door de ICAO, de luchtvaartorganisatie van de VN. Het doel is niet bindend maar wel ambitieuzer dan eerdere plannen. Wat betekent dit voor de luchtvaart? Jos Cozijnsen van Climate Neutral Group geeft advies over verduurzaming aan bedrijven, waaronder airlines en reisorganisaties. Volgens Cozijnsen is dit akkoord goed nieuws.

Ambitieus

Dit plan is heel ambitieus, zegt Cozijnsen. "Men dacht: die airlines en die industrieën zullen wel niet tot afspraken kunnen en willen komen. Maar het is gelukt. De vorige afspraak was om de emissies te halveren in 2050, en nu moet het dus helemaal naar nul."

Landen met een snel groeiende economieën mogen er langer over doen, vertelt hij. "Dat betekent dat wij eerder naar nul uitstoot moeten. Eigenlijk zou Nederland en de EU al in 2040 klimaatneutraal zijn, dan hebben andere landen wat meer tijd."

Verschillende knoppen

Wat ook meespeelt in het akkoord is dat er aan verschillende knoppen gedraaid kunnen worden om de uitstoot naar beneden te brengen. "Dat betekent dat je kunt investeren in andere sectoren. Luchtvaartmaatschappijen zeggen namelijk dat vliegtuigen niet voor 2070 klimaatneutraal kunnen vliegen, dus dan zul je ergens anders in moeten investeren. In bijvoorbeeld schone luchthavens en schoon transport naar de luchthavens, zodat je in totaal die emissies maar haalt. De atmosfeer is eigenlijk maar één knop, en die moet naar nul."

Veel luchthavens zouden eigenlijk al moeten krimpen, ligt daar niet ook een oplossing? "Je ziet dat luchthavens tegen grenzen aanlopen. Je moet dus om andere redenen ook minder gaan vliegen. Het is dus én minder vliegen én innoveren. Het wordt een uitgebreid beraad, maar deze top heeft wel als resultaat dat de Europese Unie en landen na gaan denken over hoe ze dit gaan invullen."

Afspraken over uitstoot luchtvaart in 2050

Ster advertentie
Ster advertentie