Economie
EO

Klaver: terugdraaien Britse begrotingsplannen is te danken aan Thomas Piketty

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klaver: terugdraaien Britse begrotingsplannen is te danken aan Thomas Piketty

Deze week werd bekend dat de Britse premier Liz Truss haar omstreden belastingverlaging voor de hoogste inkomens terugdraaide nadat er forse kritiek kwam op haar plannen. Volgens GroenLinks-voorman Jesse Klaver heeft die kritiek te maken met de invloed van stereconoom Thomas Piketty op ons economisch denken: "Ik denk dat die kritiek er nooit was gekomen zonder Piketty", zegt hij in een gesprek over de invloed van de bekende econoom in Geld of je Leven.

Deze week verschijnt een nieuw boek van Piketty in Nederlandse vertaling: Een kleine geschiedenis van de gelijkheid. Econoom Coen Teulings is het eens met Klaver dat de Fransman een 'zeer invloedrijk econoom' is: "Zijn eerste boek heeft enorme invloed gehad."

Toch heeft Teulings ook kanttekeningen bij sommige conclusies van Piketty over de groeiende ongelijkheid: "Ik ben het niet eens met zijn conclusie dat ongelijkheid alleen maar is toegenomen. Als je kijkt naar de afgelopen eeuw dan zie je dat er meer gelijkheid is gekomen."

Doorschieten

Thomas Piketty pleit voor een radicale verandering als het gaat om verdeling van vermogen. Toch denkt Teulings dat de ideeën van Piketty als het gaat om het aanpakken van vermogensongelijkheid een stap te ver gaan. Hij ziet dat terug in de koopkrachtreparaties van dit kabinet. "Er is een enorme nivellering. We dreigen door te schieten in het aanpakken van vermogensongelijkheid."

Klaver is dat absoluut niet eens met Teulings. "Waar problemen zitten, is dat mensen met cruciale beroepen niet beloond worden als ze een paar uur extra willen werken. Dat is problematisch, gezien alle tekorten."

Erfenis voor jongeren

Het idee van GroenLinks van enkele jaren geleden om alle 18-jarigen tienduizend euro te geven is ook geïnspireerd op de ideeën van Piketty. "Het is niet één op één overgenomen, maar het idee kwam wel van Piketty." Klaver staat nog steeds achter dat idee. "We moeten kijken of we geld kunnen herverdelen onder jongeren. Ik zou het heel eerlijk vinden om alle jongeren dezelfde kansen te geven."

Ster advertentie
Ster advertentie