Economie
EO

Wouter Bos (Menzis): duidelijk dat zorgpremie stevig gaat stijgen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter Bos (Menzis): duidelijk dat zorgpremie stevig gaat stijgen

Nederlanders moeten rekening houden met een serieuze verhoging van de zorgpremie. Dat zegt Menzis-topman Wouter Bos in het programma Geld of je Leven. Volgens de oud-PvdA-leider is dat onvermijdelijk vanwege de gestegen salarissen in de zorg: "Dat vertaalt zich meteen in wat wij allemaal moeten betalen voor gezondheidszorg."

Menzis-baas Wouter Bos over ondertekenen "historisch" zorgakkoord

Het kabinet maakt elk jaar op Prinsjesdag bekend wat de rekenpremie wordt, de richtlijn waar zorgverzekeraars hun zorgpremie op baseren. Uitgelekt is dat verzekerden volgend jaar 10 tot 12 euro per maand meer zullen gaan betalen.

"Mensen moeten zich inderdaad voorbereiden op dat bedrag", zo reageert Bos. "Verzekeraars kunnen er nog wel zelf voor kiezen of ze daar boven of onder gaan zitten. Maar dat de premie omhoog gaat is evident."

Lonen

Is dat wel uit te leggen aan klanten in een tijd dat de rekeningen zich al opstapelen? "Deze toename is voor 90 procent te verklaren omdat mensen in de zorg meer willen verdienen. Dat vind ik terecht- ook zij moeten de hogere prijzen ook kunnen betalen. Maar als de lonen en prijzen fors omhoog gaan, dan vertaalt zich dat meteen in wat we moeten betalen voor gezondheidszorg."

Kan Menzis het eigen vermogen van 1,4 miljard euro inzetten om de premie te drukken? "Wij kunnen dat vermogen niet zomaar aanwenden. Van de toezichthouder (de Nederlandsche Bank) moeten wij een buffer aanhouden voor slechte tijden. Wij vinden dat de buffer wel wat lager mag, maar het is niet aan ons."

Koopkrachtcrisis

Bos zegt dat Menzis zich wel zeer bewust is van de koopkrachtcrisis. "Onze opvatting is dat je als zorgverzekering een brede verantwoordelijkheid hebt. Stress en schuldenproblemen voorkomen horen daar ook bij. Wij werken samen met gemeenten en organisaties die zich op schuldenproblemen richten. Het allergrootste probleem is als je er te laat achter komt dat mensen in de problemen komen. Wij denken dat we dat nu goed op orde hebben."

Had Bos niet verwacht dat het kabinet eerder in zou grijpen? "Wat mij intrigeert is dat ik energiebedrijven al maanden hoor zeggen dat er dingen mogelijk zijn, terwijl ze in Den Haag vol blijven houden dat dat niet zo is. Het zou fantastisch zijn als we niet hoeven te wachten tot volgend jaar tot er koopkrachtmaatregelen komen. Maar ik hoor dat de gesprekken daarover nog bezig zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie