Economie
HUMAN

Sinds ze ze zelf heeft bezorgd, is journalist Marieke de Ruiter gestopt met het bestellen van pakketjes

foto: Ines Vansteenkiste Muylle
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinds ze ze zelf heeft bezorgd, is journalist Marieke de Ruiter gestopt met het bestellen van pakketjes

Ze werkte vorige zomer zelf een tijdje in de pakketbezorging, om met eigen ogen te kunnen zien hoe het is gesteld met de arbeidsvoorwaarden van onze bezorgers. Sindsdien is Marieke de Ruiter, economieverslaggever bij de Volkskrant, gestopt met het bestellen van pakketjes. "Ik vind niet per se dat de consument de verantwoordelijkheid heeft om de dingen te veranderen in dit systeem, maar ik heb wel voor mezelf besloten dat ik er geen onderdeel meer van wil uitmaken."

Om de bezorgeconomie heen

En dat is minder makkelijk dan gedacht, vertelt ze in De Publieke Tribune op NPO Radio 1. De Ruiter: "Je merkt dat winkels hun voorraden ook steeds meer aanpassen op bezorging. Als jij schoenen wilt passen en ze hebben jouw maat niet, dan wordt er gezegd: 'Die hebben we niet, maar we kunnen ze wel voor je bestellen.' Het is echt heel lastig om om die bezorgeconomie heen te gaan."

Quote

Iedereen schuift de verantwoordelijkheid af op de schakel onder zich

Marieke de Ruiter, economieverslaggever de Volkskrant

Met haar stukken voor de Volkskrant wilde ze laten zien hoe de pakketten-branche in deze situatie terecht is gekomen. De Ruiter: "Dus de situatie waarin bezorgers onder enorme druk staan om veel pakketten weg te brengen en onder de streep eigenlijk niet goed uitkomen. Ik was benieuwd welk mechanisme daaraan ten grondslag lag, dus ik heb de verschillende ketens in die branche inzichtelijk proberen te maken. Van de webshops, tot de pakketreuzen, tot de onderaannemers, tot soms de onder-onderaannemers, en de bezorgers."

De bezorger als zwakste schakel

Wat haar het meest trof? De Ruiter: "Dat eigenlijk iedereen de verantwoordelijkheid afschuift op de schakel die onder 'm zit. Uiteindelijk is iedereen de dupe, maar de zwakste schakels dragen natuurlijk vaak de zwaarste lasten. In dit geval is dat toch echt wel de bezorger die zich uit de naad werkt en verdomd weinig overhoudt aan het eind van de maand."

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Luister nu de hele aflevering 'Toekomst van de Pakketbezorger' van De Publieke Tribune op NPO Radio 1 - De Publieke Tribune

Ster advertentie
Ster advertentie