Economie
AVROTROS

Pensioenfonds ABP: vrouwen bouwen 40 procent minder pensioen op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pensioenfonds ABP: vrouwen bouwen 40 procent minder pensioen op

Veel vrouwen werken parttime en zijn financieel afhankelijk van hun partner, blijkt uit eigen onderzoek onder de deelnemers van pensioenfonds ABP. ABP wil deze vrouwen stimuleren zich te verdiepen in het pensioen zodat ze bij tegenslagen sterker staan.

Het pensioen lijkt voor velen iets wat je overkomt en wat ver weg is. Maar volgens Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het ABP, heb je meer invloed dan je denkt: "Parttime werken, een sabbatical, of als zzp'er aan de slag gaan zijn allemaal keuzes die van invloed zijn op je pensioen."

Bij 63% van de juffen is partner kostwinner

Uit eigen onderzoek van het pensioenfonds blijkt dat vrouwen 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen. Vooral vrouwen in het basisonderwijs werken als parttimer, wat betekent dat ze relatief weinig opbouwen voor als ze stoppen met werken. Bij 63 procent van de juffen zorgt de partner voor het grootste deel van het inkomen.

Met de cursus 'Financiën in de Vingers' hoopt ABP dat deze vrouwen de keuzes in hun carrière in elk geval financieel bewust maken. En dat ze weten wat ze kunnen doen na bijvoorbeeld een scheiding of overlijden.

'Ik dacht: mijn man doet dat wel'

"In februari ging ik scheiden en kwam ik alleen te staan met twee jonge kinderen. Ik was ook iemand die altijd de financiën overliet aan mijn man, maar nu moest ik het dus zelf doen", zegt Sanne van Harten, kleuterjuf en één van de mensen die meedeed aan een cursus van het ABP: 'Financiën in de Vingers'.

Van Harten leerde in de training hoe ze haar financiën goed kon organiseren, maar ook dat het aanpassen van werktijden wel degelijk invloed heeft op je pensioen. "Met twee jonge kinderen wil ik niet meer uren maken dan nu. Maar het pensioen is geen vetpot, dus daarnaast moet ik zelf gaan sparen."

Zorgen om het pensioen, maar je kan ook zelf veel doen

Als bestuursvoorzitter van het ABP vindt Wortmann het wel eens jammer dat mensen zo negatief zijn over het pensioenstelsel. "We merken dat onze deelnemers zich zorgen maken: 'zit er voor mij straks nog wel genoeg in de pensioenpot?' Wat wij proberen is onze deelnemers echt inzicht te geven in de opbouw van het pensioen."

Volgens Wortmann zijn mensen optimistischer als ze beter begrijpen wat ze opbouwen en wat ze kunnen doen om daar invloed op te hebben. Met het programma realitycheck wil ABP stimuleren dat mensen hun kennis over het pensioen gaan vergroten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie