Economie
EO

Nieuwbouwhuis kopen? Let op: je kunt ineens duurder uit zijn

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwbouwhuis kopen? Let op: je kunt ineens duurder uit zijn

Door de oorlog in Oekraïne vallen de kosten van bouwmaterialen veel hoger uit dan gepland. Het is zelfs zo erg dat Bouwend Nederland adviseert een 'Oekraïne-clausule' in contracten op te nemen. De gevolgen hiervan kunnen zijn dat huizenkopers ineens meer moeten betalen voor een nieuwbouwhuis, zegt bouw-expert Taco van Hoek in Geld of je Leven.

Van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw stelt dat een huis zomaar "een paar procent" duurder uit kan vallen. "Een aantal materialen worden tientallen procenten duurder", vertelt hij, maar op een geheel huis zal het niet zó hoog zijn, denkt hij.

Dat huizenkopers duurder uit zijn is onvermijdelijk, vreest Van Hoek. "Uiteindelijk moeten kosten ergens worden goedgemaakt. Als de prijzen stijgen op de wereldmarkt, heb je daar nu eenmaal mee te maken…"

'25.000 woningen vertraging'

De Oekraïne-clausule kan ook op macroniveau grote effecten hebben. Dat zegt Marijn Snijders, directeur van adviesbureau Capital Value, die er onderzoek naar deed. "We hebben een analyse gemaakt waaruit blijkt dat 25.000 woningen mogelijk worden uitgesteld", vertelt hij. Woningbouwprojecten worden bijvoorbeeld vaak gefinancierd door pensioenfondsen, maar als die niet weten hoeveel een project uiteindelijk kost, kunnen zij zich dat niet permitteren, zegt Snijders.

In combinatie met een toename van het aantal huishoudens, de komst van vluchtelingen uit Oekraïne en het uitgeven van te weinig bouwvergunningen zal het huizentekort helaas verder oplopen, vreest Snijders.

Van Hoek voorziet overigens meer problemen voor bijvoorbeeld infrastructurele projecten, die al lopen. Hier zijn vaak al budgetten voor vastgesteld en deze moeten weer worden opgehoogd.

Aannemers willen Oekraïne-clausule in contracten door oplopende bouwkosten: wat zijn de gevolgen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie