Economie
EO

'Elk bedrijf dat zich inzet voor inclusiviteit, moet leeftijd ook meenemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elk bedrijf dat zich inzet voor inclusiviteit, moet leeftijd ook meenemen'

Ouderen op de werkvloer zijn een meerwaarde voor je bedrijf, vindt ondernemer Elske Doets. In haar boek 'De leeftijdloze samenleving' pleit ze voor het stoppen met leeftijdsdenken. Daarin ziet ze ook een taak voor werkgevers: "In het diversiteit- en inclusiviteitsbeleid van bedrijven wordt alleen maar gefocust op gender en achtergrond", zegt Doets in Geld of je Leven. "En helemaal niet op leeftijd, terwijl de helft van de bevolking in Nederland boven de 50 is."

Ondernemer Elske Doets pleit voor meer ouderen op de werkvloer

Nederland heeft te maken met vergrijzing en dit wordt alleen maar meer. Toch moeten we dat niet als een probleem benaderen, vindt Doets. Volgens haar kunnen senior werknemers een enorme meerwaarde brengen op de werkvloer. "Zo hebben ouderen veel ervaring. Ik denk dat jongeren veel stress voelen: op het gebied van klimaat, keuzes, studieschulden en woonstress. Ook zorgstress, omdat er vanuit de overheid wordt verwacht dat we veel zorgtaken op ons nemen."

Een oudere zou van meerwaarde kunnen zijn door bijvoorbeeld als een mentor voor 3 dagen per week rust en ervaring te brengen, denkt Doets. "Voor de jongeren die al die ballen hoog willen houden."

Digitale omgeving

Ook noemt ze het van belang dat ouderen niet zijn opgegroeid in een digitale omgeving: “De oudere kan nog een heleboel dingen handmatig redeneren. Zelf heb ik een reisbedrijf. Als ergens op het industrieterrein waar mijn kantoor staat een kabel wordt doorgehakt, denkt niemand meer dat ze een reis kunnen verkopen. Dat kan wel zonder digitalisering, alleen je moet dat wel even ooit gedaan hebben.”

Daarin ziet ze ook een taak voor werkgevers. "Elk bedrijf dat zich sterk maakt voor diversiteit en inclusiviteit, moet daarin ook leeftijd meenemen", vindt Doets. "De helft van de bevolking in Nederland is boven de 50. In dat beleid wordt alleen maar gefocust op gender en achtergrond, helemaal niet op leeftijd. De representatie van dat aantal komt niet terug en daarmee snij je jezelf enorm in vingers en ben je dus ook gewoon niet inclusief."

Discriminatie

In haar boek komt onder meer Ben Akkerman (80) aan bod, die op 73-jarige leeftijd nog een optiekzaak opende. "Ik merkte dat ik in mijn werk langzaamaan gediscrimineerd werd vanwege mijn leeftijd", zegt Akkerman. "Soms werd dat ook zo gezegd: zijn harde schijf is niet meer helemaal in orde. Dat stoorde me enorm, want ik vind dat ik alles nog kan en alles wil weten. Ik blijf nieuwsgierig, probeer ook digitaal mee te doen en mijn ervaring mee te brengen. Dus in mijn hoofd ben ik helemaal niet oud."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie