Buitenland
WNL

Nederlandse politie assisteert Spaanse collega's met zuiptoeristen: 'De opstootjes beginnen in de ochtend al'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse politie assisteert Spaanse collega's met zuiptoeristen: 'De opstootjes beginnen in de ochtend al'

Straalbezopen Nederlandse vakantiegangers zorgen te vaak voor problemen op de boulevards van Mallorca. Een jaar geleden is het nog gruwelijk misgegaan toen Carlo Heuvelman werd 'doodgeschopt' na een avondje stappen. Het Spaanse eiland moet weer een bestemming worden voor gezinnen en daarom willen de autoriteiten het zuiptoerisme liever vandaag dan morgen aan banden leggen. De Nederlandse politie assisteert daarbij.

"Het begint in de ochtend al met het wakker maken van jongeren op het strand. Die hebben zoveel gedronken dat ze compleet bestolen zijn en niet meer weten waar ze zijn. Het helpt dan om ze in hun moedertaal, Nederlands dus, te kunnen aanspreken," zegt Edoardo Villavicencio in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Villavicencio is een Nederlandse politieagent die meedoet aan de pilot in Mallorca. Hij vervolgt: "De eerste opstootjes beginnen daarna al, zo rond een uur of 11. Mijn taak is dan vooral om te bemiddelen in hun eigen taal, dat helpt echt wel dan wanneer ze een Spaanse agent tegenover zich hebben."

Wat Villavicencio vooral ziet, is het verschil in uitgaansgelegenheden en de problematiek die daaraan vastzit. "De kleine kroegjes zijn vaak rustig. Mensen kennen elkaar, dat zijn meer de stamplekken. In de grote discotheken zo'n 100 meter verderop kunnen duizenden mensen, waardoor er helemaal geen controle meer is."

Nederlandse jongeren niet 'de ergste'

In de tijd die Villavicencio inmiddels heeft doorgebracht op Mallorca heeft hij al veel heftige dingen gezien. "Het gaat van uit het raam vallen tot mensen die bewusteloos zijn. Het is heftig." Toch zijn de Nederlandse jongeren niet de 'ergste' zuiptoeristen, ziet de politieagent. "Die gaan overdag nog naar een kerkje bijvoorbeeld en gaan pas later drinken. Duitse jongeren beginnen direct met drinken."

Ster advertentie
Ster advertentie