Economie

Dijsselbloem: 'Voor Nederland is het opletten geblazen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem: 'Voor Nederland is het opletten geblazen'

[EO] De EU-top afgelopen week bracht geen heldere doorbraak op de vraag hoe de zwaar getroffen in de eurozone financieel geholpen zullen worden. In de podcast Europa Draait Door daarom alle aandacht voor het soms ondoorgrondelijke spel om honderden miljarden die nodig zijn om vooral de Zuid-Europese landen te redden. Met een ervaringsdeskundige: Jeroen Dijsselbloem.

{podcast audio="126847" caption="Europa Draait Door #7 - Dijsselbloem: Het is voor Nederland opletten geblazen (S02)" }

Jeroen Dijsselbloem is voormalig Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Dit maakt hem één van de hoofdrolspelers in de vorige crisis in de eurozone. Hij schuift digitaal aan bij correspondent Tim de Wit en historicus Arend-Jan Boekestijn.

Aardappel

Dijsselbloem snapt de keuze van EU-leiders om de gloeiendhete aardappel nog even door te schuiven. "Dit gaat om zulke ingrijpende beslissingen. Die bepalen straks de toekomst van de EU", zegt hij vanuit z’n huis in Wageningen.

Maar hij heeft weinig op met de hoog oplopende spanningen tussen Nederland en Italië en de gebruikte retoriek. "Het is moeilijk discussiëren als Italië zegt: als je niet voor ons plan bent dan heb je geen empathie met wat hier gaande is in Lombardije en Italiaanse ziekenhuizen. Dat slaat elke discussie dood."

Populisten

Dijsselbloem erkent dat de sfeer niet goed is momenteel en dat dat zeker niet helpt om tot besluiten te komen. Al verwacht hij dat uiteindelijk de euro door deze crisis niet zal zwichten. "Zelfs de meest gehaaide populisten begrijpen dat uit de euro of de EU stappen een enorme chaos creëert. Dus dat gaat niet gebeuren."

Dat en nog veel meer in een fascinerend gesprek, waarin veel meer duidelijk wordt hoe de kaarten nu op tafel liggen.

Luister hier naar de podcast en vergeet je niet te abonneren!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie