Naar homepage
Economie

Aantal nieuwe uitkeringsaanvragen bijna verdubbeld in maand tijd
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal nieuwe uitkeringsaanvragen bijna verdubbeld in maand tijd

In april kregen 74.000 mensen een nieuwe WW-uitkering. Dat is bijna twee keer zoveel als in de maand ervoor. Toen kregen 38.000 mensen een nieuwe werkloosheidsuitkering en dat was ook al een forse stijging.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend over met economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

"We hadden wel verwacht dat de stijging in april forser zou zijn dan in maart", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, "maar zo fors als het nu heeft uitgepakt was wel het sombere scenario."

Abrupt

Niet alleen het aantal nieuwe uitkeringen steeg, ook het aantal mensen dat een WW-uitkering opzegde omdat ze een baan vonden daalde. "Er vinden nog steeds mensen werk, maar wel veel minder. Er zijn minder vacatures en daardoor stijgt het totale aantal mensen met een werkloosheidsuitkering ook fors."

In totaal kregen in april 292.000 mensen een werkloosheidsuitkering. In maart waren dat er nog ruim 250.000. Zo'n grote stijging van het totale aantal werkloosheidsuitkeringen heeft Witjes zelf nog niet meegemaakt, ook niet in de vorige economische crisis.

"Het gaat heel abrupt. Bij de vorige crisis steeg het totale aantal werkloosheidsuitkeringen over een langere periode, met elke maand 1000 of 10.000 mensen meer in de WW. Nu zien we in één maand een toename van 42.000."

Sectoren

In maart steeg het aantal nieuwe WW-uitkeringen vooral in de horeca, cultuur en de uitzendbranche. Nu de coronacrisis langer aanhoudt, worden steeds meer branches geraakt: in april nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen in alle sectoren toe. De sterkste procentuele stijging ten opzichte van vorige maand was in april in de schoonmaakbranche (+91%).

"Je ziet dat hoe langer het duurt, hoe meer schakels in de keten geraakt worden. Eerst was het heel abrupt de horeca omdat die dicht moest, en nu zien we ook dat de schoonmakers van die panden hun baan verliezen", zegt Witjes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie