Economie
AVROTROS

De coronamiljoenen van Bill Gates: wijsheid of gekte?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De coronamiljoenen van Bill Gates: wijsheid of gekte?

Bill Gates is de grootste filantroop ter wereld. Met zijn Bill and Melinda Gates Foundation heeft hij inmiddels miljarden dollars weggegeven. Hij zoekt waar zijn dollars de meeste kansen hebben om mensenlevens te redden en besteedt ze daar. Zijn geld rolt nu in de strijd tegen corona, hij financiert maar liefst zeven verschillende vaccinfabrieken.

Is dit wijsheid of gekte, schiet hij met hagel of redt hij de wereld? "Hij zet zijn geld wel in op een manier die echt een betere ontwikkeling van medicijnen en vaccins mogelijk maakt", zegt Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit.

{podcast audio="127533" caption="#228 - Bill Gates, filantropische held of stinkend rijke schurk?" }

Gates wil op een meer open Europese manier coronavirus aan te gaan. Wat hij onder meer doet, is realistisch omgaan met wetenschap. Heel veel projecten aan universiteiten mislukken. Dat weet en accepteert Gates. Daarom financiert hij nu zeven onderzoeksprojecten naar een coronavaccin, waar er mogelijk wel vijf geen succes zullen hebben.

Opportunisme

De Bill & Melinda Foundation stortte zich eerst op andere ziekten als TBC of malaria. Nu ineens lijken alle ballen van de Bill & Melinda Gates Foundation zich te richten op covid-19. Volgens Bekkers past dat helemaal binnen de filosofie van Gates. "Ze zetten hun dollars in op de plekken waar ze het meeste mensenlevens kunnen redden. Het is een Quick win".

Dr Kelder vraagt zich af of dit niet wat opportunistisch is. Hij krijgt daarin bijval van professor Peter Groenewegen, hoogleraar sociale en geografische aspecten van gezondheid en zorg. Deze vindt dat filantropen zich nog weleens te veel richten op één ziekte. Het geld zou wat hem betreft beter aan de hele structuur van de gezondheidszorg besteed kunnen worden.

Gezondheid in handen van particuleren

Het is natuurlijk volledig aan Gates zelf wat hij met zijn geld doet. De wereldbevolking heeft daar niets over te zeggen. "We mogen blij zijn me de persoon van Gates", vindt Bekkers. Dr Kelder valt hem bij en roemt de openheid van de werkwijze van Gates.

Ondanks de aandacht die Gates krijgt voor zijn werk is het slechts een klein onderdeeltje dat hij met zijn 300 miljoen (voorlopig) bijdraagt aan de 8 miljard die de totale ontwikkeling van het vaccin gaat kosten. Heel Europa alleen al stelt veel meer geld beschikbaar. "Hij zet zijn geld wel in op een manier die echt een betere ontwikkeling van medicijnen en vaccins mogelijk maakt."

Peter Groenewegen is enerzijds blij met dit private geld dat naar de WHO en de corona-vaccins gaat. Maar hij vindt ook dat landen meer moeten gaan betalen aan de WHO "De WHO heeft zijn handen zo vol aan corona dat ze zich nu terugtrekt uit de projecten tegen ebola", zegt Groenewegen. Geen wenselijke ontwikkeling volgend de Utrechtse hoogleraar.

NPL - de Nederlandse Gates

Novamedia het bedrijf achter de Nationale Postcodeloterij (NPL) heeft inmiddels 6 miljard euro uitgegeven aan goede doelen. Het grote verschil tussen de Gates Foundation en de Nederlandse gever is dat Gates veel meer een vinger aan de pols houdt bij de uitvoering van de projecten. NPL geeft over het algemeen ongeoormerkt geld.

Dr Kelder vraagt zich af waarom in Amerika de cultuur van filantropie zo veel groter is dan in Nederland. Bekkers reageert daarop dat we in Nederland een vergeten cultuur hebben van filantropie. "Kijk naar de gebouwen rond het Museumplein, die zijn allemaal door filantropen geschonken."

Met belastingtarieven die toen mogelijk lager waren heeft dit niets te maken volgens Bekkers." De filantroop kijkt waar de overheid niet is en zet daar zijn geld in."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie