Economie
EO

CEO Transavia onaangenaam verrast door schrappen nachtvluchten Schiphol

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO Transavia onaangenaam verrast door schrappen nachtvluchten Schiphol

Uiterlijk binnen twee jaar zijn nachtvluchten vanaf Schiphol verleden tijd. Die maatregel wil de Amsterdamse luchthaven nemen om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Marcel de Nooijer, CEO van Transavia, is niet te spreken over het voorstel: "Vliegen wordt hierdoor een elitaire bezigheid", zegt hij in Geld of je Leven.

Schiphol gaat 's nachts op slot: wat betekent dat voor Transavia en haar passagiers?

Video niet beschikbaar

De CEO van Transavia denkt dat de maatregel van Schiphol grote gevolgen kan hebben voor de luchtvaartmaatschappij én passagiers. Momenteel vliegt Transavia drie keer per dag op en neer naar diverse vakantiebestemmingen.

De Nooijer vreest dat dit straks niet meer kan, met alle gevolgen van dien: "Door de maximale capaciteitsbenutting kunnen wij Nederlanders voor een goede prijs naar hun vakantiebestemming vliegen. Als je een deel van die capaciteit weghaalt, kunnen we minder vluchten aanbieden en worden tickets vele malen duurder."

'Vliegen wordt elitaire bezigheid'

Hij verwacht dat Transavia straks 30 procent minder passagiers kan vervoeren. "Vliegen wordt hierdoor een elitaire bezigheid", zegt hij. Ook voor de luchtvaartmaatschappij zelf vreest hij voor nadelige gevolgen.

Of dat ook betekent dat Transavia het niet gaat overleven, kan hij nog niet zeggen: "Ik kan niet voorspellen in welke mate dit schadelijke gevolgen gaat hebben voor ons", vertelt hij.

Ruimte voor onderhandelingen

Volgens de CEO zijn andere opties beperkt, aangezien uitwijken naar andere luchthavens lastig is: "We vliegen ook vanaf Rotterdam en Eindhoven, maar daar zitten ze ook aan hun limiet."

Hij hoopt dan ook dat er nog over het voorstel te onderhandelen valt: "Ik betreur ten zeerste dat er plannen zijn gemaakt zonder dat er eerst met ons een gesprek is aangegaan."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie