Economie
EO

VNO-NCW na stikstofrapport: 'Economie kan weer van het slot'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW na stikstofrapport: 'Economie kan weer van het slot'

De Nederlandse economie kan van het slot nu het stikstofrapport van Johan Remkes er ligt. Dat zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW in Geld of je Leven. Het advies is ‘hoopvol’ voor bedrijven, zegt Thijssen. “De belangrijkste economische projecten kunnen hiermee uit het slop getrokken worden. En daar moeten we mee opschieten.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thijssen is blij met de bevindingen van Remkes en vindt dat hij 'knap werk heeft geleverd'. Volgens VNO-NCW-voorzitter Thijssen kan de geleden schade van de afgelopen jaren nu worden ingehaald. "We maken er al jarenlang een punt van dat verschillende projecten niet kunnen doorgaan. Dan is het goed dat Remkes nu met een doorwrocht advies komt. Hij slaat de juiste bruggen, het is goed doordacht en biedt een prima vertrekpunt om eruit te komen. Dat is nodig om ons land van het slot te halen, de boeren perspectief te geven en tegelijk de natuur te verbeteren."

Piekbelasters

Het voorstel van Remkes om binnen een jaar 500 tot 600 grote veehouderijen te laten stoppen kan er volgens Thijssen voor zorgen dat er andere economische projecten weer doorgang kunnen vinden. "Die stikstofruimte die dan vrijkomt kan in eerste plaats worden gebruikt om boeren met een tijdelijke te legaliseren (PAS-melders, red). Maar er moet ook genoeg ruimte gemaakt worden voor belangrijke projecten op het gebied van wonen en infrastructuur en dat moet kunnen met deze plannen."

De schade als gevolg van uitgestelde of geannuleerde projecten bedraagt nu 28 miljard euro schat het Financieel Dagblad, in plaats van de eerder geschatte 5 miljard euro.

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) over rapport Remkes: 'Biedt route uit impasse'

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie