Economie
NOSNTR

Rechter doet nog geen uitspraak in zaak Big Bazar: 'Tot ieders verrassing pas maandag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter doet nog geen uitspraak in zaak Big Bazar: 'Tot ieders verrassing pas maandag'

Koopjesketen Big Bazar deed bij de rechter een laatste poging om een faillissement te voorkomen. Maar de schuldeisers zijn het beu en willen hun geld terug. De schulden van de winkel zijn inmiddels opgelopen tot richting de dertig miljoen euro. De rechtszaak had vandaag een verrassende uitkomst.

Video niet beschikbaar

"De inzet was een afkoelingsperiode", vertelt Roeland Müller van de NOS-economieredactie in Nieuws en Co. "Big Bazar wilde voorkomen dat ze direct failliet zouden gaan. Ze willen nog wat langer de tijd om bijvoorbeeld met de schuldeisers een deal te sluiten. Zo zouden ze niet failliet gaan en zouden ze die schulden kunnen wegwerken. Maar tot ieders verrassing heeft de rechtbank zich nog niet uitgesproken."

Dat moet maandag gaan gebeuren, zegt Müller. "Dat de rechter zich nog niet heeft uitsproken, heeft waarschijnlijk alles te maken met dat Jerke Kooistra, de baas van Big Bazar, een uur voor de zitting met een laatste prognose van zijn bedrijf kwam aanzetten. Daarin stond hoe het bedrijf ervoor staat en hoe hij verwacht dat het de komende halfjaar zich gaat ontwikkelen."

Met die nieuwe ontwikkelingen heeft de rechtbank even de tijd nodig om dat tot zich te nemen, weet Müller. "Die laatste prognose moet nog worden doorgelezen. Dat willen alle andere belanghebbenden ook doen. Dus vermoedelijk is dat de reden waarom ze toch nog even iets meer tijd nemen."

Schuldeisers

Toch houden de schuldeisers nog steeds voet bij stuk, zegt Müller. "Die hebben vrijwel allemaal gezegd dat ze niks zien in zo'n afkoelingsperiode. Zij sturen nog steeds aan op een faillissement, want ze hebben het idee dat ze daar veel beter bij gediend zijn. Dat komt vooral doordat Kooistra al vaker heeft gezegd dat hij zal betalen, maar dat nog niet heeft gedaan."

"Er is ook slecht over gecommuniceerd in de ogen van de schuldeisers", gaat Müller verder. "Ze zien in de papieren die Big Bazar aanlevert helemaal geen dekking voor al die schulden. Kortom, ze geloven er eigenlijk helemaal niet in. Maar als de rechter toch nog die afkoelingsperiode toekent aan Big Bazar, dan moeten die schuldeisers wel weer om tafel met Big Bazar."

Problemen

In de afgelopen periode liet Kooistra weinig van zich horen, maar hij erkende dit keer wel dat er problemen zijn. "Maar hij vindt ook dat er al hard wordt ingegrepen", vertelt Müller. "Hij zegt dat er inmiddels al twaalf van de 23 verlieslatende vestigingen dicht zijn. Ook verwacht Kooistra dat hij beetje bij beetje de schulden kan oplossen."

Daarvoor wijst Kooistra vooral naar de maanden november en december. "Dat zijn in traditioneel goede maanden", zegt Müller. "Kooistra denkt in die maanden een omzet te kunnen draaien waarmee ze ook weer schulden kunnen terugbetalen. En hij vertelde ook dat hij vergaande gesprekken heeft met nieuwe financiers. Welke dat zijn, vertelde hij niet."

Wel moest Kooistra bekennen dat de huren van september nog niet betaald zijn. "Dat was wel een voorwaarde voor die afkoelingsperiode", aldus Müller. "Maar het betalen van die huren wordt dan toch volgende week, woensdag. Het is nog niet helemaal duidelijk of dat dan ook echt gaat lukken. Maar dat heeft hij in ieder geval nu wel beloofd."

N&C Big Bazar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie