Economie
NOS

Vrijetijdsindustrie hard geraakt door coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijetijdsindustrie hard geraakt door coronacrisis

Het aantal overnachtingen in hotels en andere logies-accommodaties is in de eerste maanden van de corona-uitbraak met bijna 10 procent gedaald. Vooral zakenreizigers en congresgangers uit binnen- en buitenland bleven weg. En Nederlandse consumenten gaven in de periode maart tot mei ruim 70 procent minder uit aan reizen en vakanties. Een derde van de horeca-bedrijven zegt het onder de huidige omstandigheden niet langer dan vijf maanden vol te houden.

De coronacrisis heeft zware klappen uitgedeeld in de vrijetijds- en vakantiewereld, zeggen economen van ABN Amro in een rapport. Bioscopen, theaters en concertzalen zien bij voorstellingen maar een handjevol mensen. Hotels, restaurants, vakantieparken en campings worstelen met de anderhalvemeter-economie. Buitenlandse toeristen bleven massaal weg, uitgerekend de grote groep die veel besteedt.

Dankzij versoepelingen en het openen van grenzen en toenemende economische activiteit is er wel herstel ingezet, maar bij lange na niet genoeg om de verliezen goed te maken. Het herstel wordt tegengewerkt door de oplopende werkloosheid en het lage consumentenvertrouwen. Mensen zijn daardoor minder geneigd geld uit te geven.

Dat het aantal faillissementen in de sector tot nu toe meevalt is vooral toe te schrijven aan de steunmaatregelen van kabinet en banken. Overigens, in de horeca nam sinds 2018 het aantal faillissementen al toe doordat het aantal horecagelegenheden sneller groeide dan de omzet. Er waren er eigenlijk al te veel.

Vrijetijdsindustrie hard geraakt door coronacrisis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie