Economie
EO

45-plussers niet meer aan het werk? In de techniek zijn ze van harte welkom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 45-plussers niet meer aan het werk? In de techniek zijn ze van harte welkom

Werkgevers pakten flink uit op de Carrièrebeurs afgelopen weekend. Door de krapte op de arbeidsmarkt zitten veel bedrijven te springen om mensen. Dit biedt ook kansen voor 45-plussers die 'vroeger' nooit aan de bak kwamen. "Van harte welkom", zegt bijvoorbeeld Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland in Geld of je Leven.

"Leeftijdsdiscriminatie is een ouderwetse term. Bedrijven halen veel mensen met open armen binnen" verzekert Terpstra. "Heel veel bedrijven zeggen: ik werf niet meer op bepaalde vacatures. Laat mensen maar binnenkomen en dan zoek ik naar de beste plek. En dan beoordeel je ze op competenties", vertelt hij.

Miljoen werklozen

Toch zijn er een miljoen mensen die het CBS tot 'onbenut arbeidspotentieel' rekent. Dat ziet ook Irmgard Borghouts, hoogleraar HRM & Sociale Zekerheid aan de Universiteit in Tilburg. "Het aantal bijstandsgerechtigden in de leeftijdscategorie 45 plus is gestegen", vertelt ze. "Als je 45 bent, wordt het wel moeilijk. Werkgevers denken: als je ouder bent, ben je wat minder productief. En dan ben je sneller ziek, dus dat kan dan financiële consequenties hebben." Het is onterecht, denkt Borghouts, want er liggen echt kansen voor werkgevers.

Terpstra peinst al jaren over het onbenut arbeidspotentieel, zegt hij zelf: "Er is, denk ik, sprake van een grote groep mensen die al langdurig aan de kant staat. Die staan niet, als op maandagochtend de wekker gaat, meteen in de stand van: ik ga naar mijn werk." Terpstra zou graag betere begeleiding zien: "Het zoeken van structuur, de ordening van je dag weer te pakken zien te krijgen, dat is niet zo eenvoudig."

'Krapte? Werkgevers zien veel mensen over het hoofd'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie