Economie
EO

Dankzij deze vrouw krijgen bijstandsmoeders gegarandeerd een baan

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij deze vrouw krijgen bijstandsmoeders gegarandeerd een baan

Toeslagenouders gaan speeddaten met CEO's, om daarna gegarandeerd aan de slag te kunnen gaan met een nieuwe baan. Dat is het idee achter het project van Stichting Brood en Rozen.

Blind dates tussen CEO's en bijstandsmoeders

De oprichter, Nora Kasrioui, kwam op het idee nadat zij in het najaar van 2010 met een groep vrouwen sprak die structureel over het hoofd werden gezien, omdat ze niet over de juiste opleidingen beschikten. De stichting wil deze groep vrouwen een nieuwe kans geven.

Bijstandsouders krijgen de kans om op persoonlijk gesprek te gaan met een CEO. Een voorwaarde: de CEO moet op voorhand een baan garanderen. Ralph Sebregts, die als leidinggevende meedeed, vindt dat het initiatief bijdraagt aan het geven van een nieuwe toekomst aan mensen met een kwetsbare positie. “Het is ook persoonlijk gewoon heel mooi om mensen met een beetje hulp een nieuwe toekomst te kunnen geven", aldus Sebregts.

Magie

Rubina Mackenbach, die als bijstandsvrouw deelnam aan het project, was tien jaar lang afhankelijk van een uitkering en zat daardoor in een negatieve spiraal. Het speeddaten heeft haar geholpen om weer vertrouwen te krijgen in haar eigen kunnen. “Toen ik dit zag, heb ik dit met twee handen aangepakt. En het helpt heel erg als je er naartoe gaat en je weet dat je sowieso een baan krijgt. Je krijgt geen nee voor je neus, je mag gewoon shinen. Er gebeurde een hoop magie", aldus Mackenbach.

Kasrioui benadrukt dat het belangrijk is om niet alleen de bijstandsgerechtigden te helpen, maar ook de CEO's uit hun comfortzone te halen en in te laten zien hoe moeilijk het kan zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. “De vrouwen die meededen vertelden dat ze helemaal geen tijd hebben om te netwerken of werkrelaties te onderhouden. Dat maakt het een stuk moeilijker om via die weg een bedrijf in te rollen”.

Team

Ook vindt Kasriouri dat het juist de bedrijven zijn die verantwoordelijk zijn dat de vrouwen een baan krijgen. Ze hekelt het idee dat vrouwen van tevoren worden geselecteerd op hoe goed ze in het bedrijf passen. “We moeten van die gedachte af dat ze in het team moeten passen. De sterkste partij moet ervoor zorgen dat de dame in kwestie zich welkom voelt", aldus Kasrioui.

En dat gebeurde bij Mackenbach: zij kreeg een baan in de GGZ. “Het was een heel normaal gesprek. Ik ervoer het helemaal niet als spannend, maar juist heel fijn.” En ook Sebregts kijkt tevreden terug op het speeddaten. ‘Ik vond het heel mooi wat de burgemeester van Breda bij de opening vertelde: we hebben allemaal wel eens hulp nodig. En met dit project sla je de sollicitatiebrief over, en ga je meteen naar kwaliteiten kijken. Dan zie je wat voor krachtige en intelligente vrouwen hieraan hebben meegedaan.”

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie