Economie
AVROTROS

China krijgt meer last van handelsoorlog dan VS

foto: Oorlog op zeefoto: Oorlog op zee
  1. Nieuwschevron right
  2. China krijgt meer last van handelsoorlog dan VS

Als het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert, zal van beiden China het hardst geraakt worden. Dat zegt dr. Raphie Hayat, senior economist bij de Rabobank, in dr Kelder en Co.

{podcast audio="113300" caption="Jortcast #148 - Ook bij een handelsoorlog zijn geen winnaars" }

"De economie van de VS gaat gespreid over vijf jaar 2 procentpunt minder groeien. Voor de Chinezen is het veel erger, meer richting 6 procentpunt", zegt Hayat. "Dat hebben wij berekend in een analyse." In veel opzichten staat er voor China dus meer op het spel. "De VS heeft meer leverage, meer macht," aldus Hayat.

Het conflict is meer dan zomaar een wedstrijdje ver-plassen tussen presidenten, betoogt Hayat. "Dit conflict is een botsing tussen twee economische grootmachten. Dat is allang gaande en zal in de toekomst escaleren. Maar ook de Democraten in de VS droegen hieraan bij. President Obama verhoogde bijvoorbeeld de heffingen op Chinese autobanden die op de Amerikaanse markt kwamen", zegt Hayat.

Langste adem

En conflict dus dat niet specifiek met de positie van Trump te maken heeft. Al heeft hij als president natuurlijk wel een wapen in handen door met heffingen te dreigen.

Wie gaat deze race het langst volhouden? Niet China, denkt Hayat: "China heeft potentieel genoeg, maar ze moeten hun economie hervormen willen ze als economische grootmacht kunnen groeien."

"Bovendien", vervolgt Hayat, "China heeft torenhoge schulden, deels in Amerikaanse dollars. Dan kan je wel je eigen munt moedwillig devalueren maar uiteindelijk zijn de dollars op en blijft de schuld staan. Dat is een zwakte van China."

Onderwijs

Er is volgens de Rabobank-econoom nog een aspect dat de Chinese economie kwetsbaar maakt: het gebrek aan educatie van veel Chinezen. Maar er studeren toch duizenden ingenieurs per jaar af in China? "Ja, op een bevolking van 1,2 miljard mensen", zegt Hayat.

"Als je dat aantal afzet tegen het aantal studenten, valt het tegen". Op termijn maakt dat de economie van het land kwetsbaar.

Vietnam

De handelsstrijd tussen China en de VS levert verliezers maar ook winnaars op. Landen in de regio zoals Vietnam zijn opkomende economieën die van de problemen in China zouden kunnen profiteren. In theorie dan.

Hayat: "je ziet dat grote bedrijven door dit conflict hun fabrieken verplaatsen naar landen in de regio, zoals Vietnam en Maleisië. Maar vergis je niet: dit soort landen hebben China vaak ook als belangrijkste handelspartner. Meer dan tien procent van export van dit soort landen gaat naar China."

VS versus China

Ster advertentie
Ster advertentie