Economie
EO

'Laptops, telefoons en andere elektronica mogelijk fors duurder door chipoorlog'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laptops, telefoons en andere elektronica mogelijk fors duurder door chipoorlog'

President Biden van de VS voert maatregelen in tegen China in de zogenoemde chipoorlog. Ook wij gaan wat merken van die handelsstrijd, denkt Daniel Citroen, sectorspecialist technologie van ING. "Elektronica wordt duurder", verwacht hij.

Chipoorlog tussen VS en China laait weer op: wat gaan wij hier van merken? (10 augustus 2023) - Geld of je leven

Elektronica is niet te maken zonder microchips. President Biden probeert daarom de wereldwijde chipmarkt naar zijn hand te zetten. Hij beperkt daarom investeren in Chinese tech en chips. De VS zijn al langere tijd bezig om China zoveel mogelijk te isoleren van de rest van de wereld.

Dit heeft ook effecten voor onze portemonnee, denkt Citroen, omdat het de chipmarkt inefficiƫnter maakt. "De hele markt wordt opgeschud. Wat je ziet is dat er nu dubbele supply chains ontstaan waardoor uiteindelijk elektronica duurder zal worden en looptijden langer zullen worden." Als Apple haar laptops niet meer in China kan laten maken, dan wordt het duurder, zegt hij.

Tijdens de coronaperiode was er al sprake van een chiptekort. "Toen zag je dat je veel langer moest wachten op je apparaten", vertelt Citroen. Hij verwacht dat dit nu zal meevallen.

'Amerika is zenuwachtig'

De VS lijkt rap haar suprematie op het gebied van technologie te verliezen. Deze en eerdere maatregelen van Biden moet je in dit licht zien, vertelt Boudewijn Poldermans, China-deskundige van de China Business Council. "Onlangs kwam er een onderzoek uit van het Australian Strategic Polity Institute, waaruit bleek dat China van de 44 belangrijkste hoogwaardige technologie, al in 37 gevallen leidend is. Dat is wel een schrik voor de Amerikanen...", zegt hij.

Chinese bedrijven kunnen zich minder snel ontwikkelen zonder Amerikaanse investeringen, waardoor de ontwikkeling van China minder hard zal gaan na deze maatregelen, hoopt Biden.

Biden zelf hamert op de nationale veiligheid. De chipoorlog heeft ook een militair element, stelt Citroen. De Verenigde Staten zijn bang voor een Chinese opmars. "Met slimmere en snellere computers kun je ook op militair gebied ontwikkelingen maken", vertelt hij. Poldermans denkt ook dat de verkiezingen in de Verenigde Staten, in 2024, ermee te maken hebben: "Meneer Trump wil nog veel harder optreden tegen China, dus het is ook gewoon een campagnemiddel van Biden", stelt hij.

De chip-oorlog tussen China en de VS laait weer op

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie