Economie
WNL

Minister Karremans weerspreekt NRC-artikel: overheid en Tata goed aan het werk voor vergroening

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Karremans weerspreekt NRC-artikel: overheid en Tata goed aan het werk voor vergroening

Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans (VVD) wil dat de overheid aan tafel blijft met grote bedrijven, ondanks dat er tot nu toe slechts met één van de dertig grootste vervuilers een akkoord is bereikt over verduurzaming. Volgens Karremans vormen netcongestie en stikstofproblematiek belangrijke obstakels, maar zijn zowel Den Haag als het bedrijfsleven bereid samen te werken.

Video niet beschikbaar

De overheid onderhandelt al enkele jaren met de dertig grootste vervuilende bedrijven van Nederland en heeft miljarden gereserveerd voor verduurzaming. Tot nu toe is alleen met Nobian uit Delfzijl een akkoord gesloten. Het zout- en chemiebedrijf ontvangt 185 miljoen euro aan steun om te vergroenen.

Sinds 2022 onderhandelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook met Tata Steel in IJmuiden over staatsteun voor vergroening. Tot op heden zonder resultaat, meldde NRC eerder deze week in een uitgebreide reconstructie. Tata levert 'financieel broddelwerk aan', schrijft de krant op basis van een uitspraak van een anonieme ambtenaar.

Karremans herkent zich niet in dat beeld, zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1 Zomereditie. "Ik ben vorige week bij Tata geweest, samen met Sophie Hermans (demissionair minister van Klimaat en Groene Groei) en Thierry Aartsen (demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat). Op een heel constructieve manier spreken wij met Tata."

"Er wordt hard gewerkt aan die maatwerkafspraken", verzekert de VVD-bewindsman. "Dat is niet makkelijk, het is zelfs ontzettend ingewikkeld, maar wel heel belangrijk voor de Nederlandse economie."

'Werken hard en op een constructieve manier'

Over het verwijt van ‘financieel broddelwerk’ zegt Karremans: "Ik ga niet via de radio reageren op wat ambtenaren wel of niet anoniem tegen een krant hebben gezegd. Ik zeg wat ik van het proces vind. Ik ben erbij betrokken, als staatssecretaris van VWS al en nu als minister van Economische Zaken. We werken hard en op een constructieve manier met Tata om tot een oplossing te komen."

Minister Vincent Karremans (Economische Zaken): 'Overheid en Tata hard aan het werk voor vergroening' (17 juli 2025) - Sven op 1

Tata Steel gaf eerder aan dat een akkoord vóór de zomer nodig is, anders dreigt het bedrijf in de problemen te komen. "Kijk naar de situatie in de wereld", legt Karremans uit. "Je hebt de tarieven gezien die Donald Trump heeft aangekondigd. Tata exporteert heel veel staal, heel specifiek staal dat maar op een paar plekken in de wereld wordt gemaakt, naar Amerika."

"Het is inderdaad een penibele situatie, maar ook een ingewikkelde situatie, met alles wat erbij komt kijken. We werken er zo hard mogelijk aan, aan de kant van Tata en aan de kant van de verschillende ministeries. Ik hoop dat er zo snel mogelijk afspraken liggen", zegt de demissionair minister, die onlangs de taken overnam van Dirk Beljaarts (PVV).

Karremans weerspreekt dat een akkoord met Tata ver weg is. "Mijn collega Sophie Hermans trekt de kar en is er hard mee bezig, letterlijk elke dag. Ik heb er veel vertrouwen in dat het uiteindelijk tot een goed resultaat gaat leiden."

Stikstofcrisis en netcongestie

De problemen beperken zich ogenschijnlijk niet tot Tata. Van de dertig grote vervuilers is tot nu toe alleen met Nobian een akkoord gesloten. "Dit is de portefeuille van Sophie Hermans, ik ga er niet te veel over uitweiden. Ik weet dat ze er druk mee bezig is, maar op een gegeven moment moet je ook je energie focussen op wat wél kan lukken en naar mijn beleving gaat lukken: afspraken met bedrijven waar we nog steeds mee in gesprek zijn."

Het verwijt dat overheid en bedrijven niet voldoende hun best doen, doet volgens Karremans "geen recht" aan de realiteit. "We willen natuurlijk graag dat bedrijven verduurzamen. Dat is ook belangrijk voor de economie, om toe te werken naar een schone industrie en een duurzaam bedrijfsleven. Dan krijg je ook veel meer een gelijk speelveld op het gebied van energieprijzen en energievoorziening. Maar je moet bedrijven wel de gelegenheid geven om dat te doen."

Daar wringt de schoen, zegt Karremans. "Niet omdat de politiek niet wil, maar omdat we te maken hebben met netcongestie en stikstofproblematiek. Probeer maar eens aan een CEO uit het buitenland uit te leggen dat als ze een bedrijf op groene stroom willen aansluiten, er geen plek is op het stroomnet."

"Dan kun je tegen zo’n bedrijf wel zeggen: je moet nu verduurzamen. Maar als het niet kan omdat het fysiek gewoon niet mogelijk is, dan loop je tegen de realiteit aan. Dan kun je nog dertien andere vragen stellen over waarom het nog niet gelukt is, maar dat is waar je mee te maken hebt en waar bedrijven mee moeten dealen. Zij handelen niet in een papieren werkelijkheid, maar in de werkelijkheid van Nederland, waar we te maken hebben met netcongestie, stikstof en andere zaken die de boel ingewikkeld maken."

Gesprekken niet staken

Toch is dat volgens Karremans geen reden om de gesprekken te staken. "Bij de bedrijven waar het wél kan, zijn we in gesprek. We kijken naar waar bedrijven kunnen verduurzamen. En waar we als overheid zaken moeten regelen, gebeurt dat", aldus de minister, die wil voorkomen dat het voor bedrijven in Nederland moeilijker wordt om te concurreren met het buitenland. "In het belang van de economie is het wel zo dat we de bedrijven in Nederland moeten houden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie