Economie
EO

Opstopping in Shanghai: moeten we nu al kerstcadeaus inslaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opstopping in Shanghai: moeten we nu al kerstcadeaus inslaan?

Shanghai, de grootste havenstad ter wereld, is nog altijd grotendeels in lockdown. Honderden containerschepen liggen daardoor te wachten om te kunnen laden en lossen. En dat gaat de Nederlandse consument ook merken, zo vertellen ING transport-econoom Rico Luman en haven-econoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam bij Geld of je Leven.

Video niet beschikbaar

Volgens Luman merkten we sowieso al dat alles langer duurt, maar daar komt nu een schep bovenop. "Er is sprake van meer dan 100 dagen doorlooptijd, en ik heb al cijfers gezien van 120 dagen. Dat betekent dat je rekening moet houden met een periode van vier maanden vanaf de fabriek in China totdat het product de haven in Nederland verlaat."

Sinterklaas- en Kerstcadeaus

De transport-econoom bij ING ziet al dat bedrijven er rekening mee houden, maar het is volgens hem ook raadzaam om nu al na te denken over het inslaan van Sinterklaas-en Kerstcadeaus. "Eigenlijk moet je daar naartoe gaan werken, als we het nu al hebben over vier maanden vooruit. De producten komen altijd al na de zomer binnen, maar dat wordt door deze situatie verder naar voren geschoven", aldus Luman.

Het kan om allerlei producten gaan, van bol.com tot Alibaba. "Als u thuis om u heen kijkt, is er heel weinig wat niet ooit in een container is geweest. Al onze kleding en veel elektronica, komt uit Aziƫ", aldus haveneconoom Bart Kuipers.

Het hangt daarom ook echt af van de voorraden in de pakhuizen in West-Europa of we tijdens de decembermaand cadeaus kunnen geven, zo vertelt Rico Luman. "Van sommige dingen zijn niet veel voorraden beschikbaar en dan moet je dus rekening houden met levertijden."

Ster advertentie
Ster advertentie