Economie
EO

Deze accountant geeft 50.000 euro per jaar aan goede doelen

foto: Frits Petit
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze accountant geeft 50.000 euro per jaar aan goede doelen

Financieel dienstverlener Frits Petit geeft de helft van zijn jaarinkomen, zo’n 50.000 euro, aan goede doelen. "Er zijn heel veel toevalligheden in mijn leven die hebben bepaald waar ik nu sta. Dan is het niet meer dan logisch dat ik, als mazzelaar, iets overdraag aan de pechvogels", zegt hij in Geld of je Leven.

Waarom Frits Petit jaarlijks 50.000 euro weggeeft

De accountant somt alle dingen op waarin hij geluk heeft gehad: een warm gezin, een goed stel hersens, maar ook een huis in Amsterdam wat hij begin jaren 90 kocht en een interesse in de financiële wereld. "En meer actueel: de coronacrisis heeft mij als accountant niet beïnvloed, maar heel veel sectoren wel. Daar heb ik niks voor hoeven doen, om aan de mazzelkant te zitten."

Petit denkt dat dit voor veel rijke mensen geldt: mensen overschatten hun eigen inzet. "Mensen denken dat hun succes voor 90% door hun eigen inzet komt en 10% geluk, maar waarschijnlijk is het andersom", vertelt hij. Andersom geldt het ook: “Van arme mensen denken we vaak dat ze onverstandig met hun geld omgaan, maar zijn vaak hele belangrijke factoren waar hij niks aan kan doen. Bijvoorbeeld ruziënde ouders.”

‘Ik verdien teveel’

Petit verdient als accountant zo’n 170 euro per uur, vertelt hij. Veel meer dan een leraar of een schilder. “Dat vind ik een heel fors verschil”, zegt hij. Hij zou zijn tarief omlaag kunnen doen, maar dan komt zijn geld niet terecht bij de onderkant van de wereld, zegt hij.

Petit wil met zijn verhaal, waar hij ook een podcast over maakte, mensen inspireren. “Maar voel je vooral niet aangevallen!” benadrukt hij. “Wie het past, doe er wat mee, maar ik wil geen dominee zijn die rondbazuint wat iemand moet doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie