Economie
NOS

Recordwinst van 38 miljard euro voor Shell

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordwinst van 38 miljard euro voor Shell

Het afgelopen jaar stegen de energieprijzen enorm hard, er is daarom ook veel kritiek op de winsten die oliebedrijven maken. Shell presenteerde vanochtend een recordwinst van 38 miljard euro.

Recordwinst van 38 miljard euro voor Shell

"Zelfs voor Shell is dit een hoog bedrag", vertelt economie-redacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar zijn ze wel gewend om tientallen miljarden winst te maken, maar dit is de hoogste winst die ze ooit hebben gemaakt."

Winst

Het laatste record was in 2012, toen haalden het oliebedrijf een winst van zo’n 30 miljard euro. Nu is dat dus 38 miljard. "Het is zo’n 100 miljoen euro per dag. Als je echt zoekt naar de bedrijven die dik verdiend hebben aan de energiecrisis, hier heb je er een."

Gas en olie

Shell heeft het meeste verdiend aan gas winnen uit grond. Dat verkochten ze dan weer door. "Dat is ook niet gek, de gasprijzen zijn enorm gestegen het afgelopen jaar. De laatste maanden dalen ze wel wat, maar van de zomer werden er pieken bereikt. Daar hebben ze verreweg het meeste mee verdiend", vertelt Wouters.

Het bedrijf heeft ook veel verdiend aan olie. "Van de zomer waren de olieprijzen natuurlijk ook op grote hoogtes. Dan levert het simpelweg gewoon meer op als je het uit de grond haalt. Je hebt geïnvesteerd in die oliewinning en je weet niet van tevoren wat die olie waard is. Nu hebben ze het uit de grond gehaald en is het goud geld waard. Daarom zijn die resultaten zo gestegen." Ook ziet Wouters dat de vraag voor olie voorlopig nog niet afneemt.

Hernieuwbare energie

Sinds kort wordt de winst van hernieuwbare energie ook berekend bij Shell. Bij die tak gaat het nog niet zo goed met de winst. "Daar hebben ze 1 miljard euro mee verloren. Het geeft maar aan dat het echte geld nog verdiend wordt met olie en gas."

Kritiek

Door de oorlog in Oekraïne zijn energieprijzen enorm gestegen, daardoor hebben oliebedrijven ook veel winst kunnen maken. De EU en Groot-Brittannië hebben verschillende politici het in de afgelopen maanden gehad over het afromen van de winsten van deze bedrijven. Het wordt ook wel de 'windfall-taks' genoemd. "Het idee was ontstaan in Groot-Brittannië. Daar komt de naam ook vandaan. Als de wind je mee zit, moet je ook maar betalen."

Shell gaat dan ook zeker wat winst afromen, vertelt Wouters. "Daar hebben ze ook een bedrag voor gereserveerd. Dat zit dan al weer niet in deze winst. Die 38 miljard houdt Shell, gaat grotendeels aan de aandeelhouders uitkeren en ook weer investeren. Ze betalen dus ook die windfall-taks en dat is zo’n 2 miljard. Dat is serieus geld. Serieuze opbrengsten voor overheden, maar om daar nou over te zeggen dat dit de olieconcerns pijn doet, dat is niet zo."

Prijzen aan de pomp

Gisteren kwam er van de Amerikaanse president kritiek op de hoge winst van Exxon Mobil. Die vindt dat de bedrijven hun prijzen aan de pomp moeten verlagen. "Dat is wel een andere tak van sport. Aan de ene kant haal je het uit de grond en maak je er producten van die mensen weer in hun auto kunnen tanken. Aan de andere kant verkoop je dat, heb je zelf tankstations of verkoop je weer door. Die oliebedrijven zullen waarschijnlijk zeggen: dat is een apart verhaal, dat moet je niet samenvoegen."

RJN Shell

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie