Economie
EO

Vier tips voor hoe jij duurzamer kunt consumeren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier tips voor hoe jij duurzamer kunt consumeren

De afgelopen weken gingen econoom Paul Schenderling en oud-politicus Gert-Jan Segers in hun podcast Is er leven na de groei? op zoek naar hoe de economie meer in dienst van de mensheid kan komen te staan. Schenderling geeft een paar tips over hoe jij daar zelf aan kunt bijdragen.

In de podcast, gemaakt door de redactie van Geld of je leven (EO), pleit Schenderling ervoor om te stoppen met economische groei. De vijfdelige serie is te vinden door 'Geld of je leven' te zoeken in je favoriete podcastapp.

Is er leven na de groei? - 5. Is het stoppen van economische groei écht nodig? - Geld of je leven

De tips van Paul

1. Denk eens na over waar je gelukkig van wordt.

Veel mensen laten hun leven beheersen door geld, denkt Schenderling, terwijl ze helemaal niet per se gelukkig worden van consumeren. "Kijk in je hart, naar je eigen verlangen. Waar word je nu echt diep en bestendig gelukkig van?", raadt hij aan. "Je zult erachter komen dat dat vaak niet betaald kan worden door geld. Voor iedereen zal het antwoord iets anders zijn, maar bij bijna iedereen zal het gaan om relaties, gemeenschappen en betekenis", zegt hij.

2. Als je iets wilt kopen, denk eerst eens een week na

De helft van de milieuwinst die we elk jaar boeken, wordt te niet gedaan door onze economische groei, zegt Schenderling. Onze producten worden steeds duurzamer, maar omdat we meerproducten kopen, heeft dat minder effect dan het zou kunnen hebben. Zijn devies is daarom: denk na voordat je iets koopt. "Schrijf je behoeftes eens op en ga er een week later naar kijken. Dan ga je je behoeftes relativeren", zegt hij. Veel producten die je denkt nodig te hebben, heb je helemaal niet nodig.

3. Vraag je af of je iets kunt creëren, repareren of delen

Schenderling koopt zelf heel weinig producten. Zo laat hij zijn schoenen altijd repareren, in plaats van dat hij nieuwe koopt. "Als je écht iets nodig hebt, moet je kijken of je het kunt creëren, repareren of delen", zegt hij.

4. Koop iets met een lange levensduur

Het is een cliché, maar goedkoop is vaak duurkoop, zegt Schenderling. Goedkope producten gaan vaak veel sneller kapot dan duurdere. De eerdergenoemde schoenen die de econoom vaak laat repareren kosten een flinke duit – 250 euro – maar omdat hij ze vijf jaar draagt is het op lange termijn goedkoper dan goedkopere schoenen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie