Economie
EO

Baas pensioenfonds ABP: 'Sommige Kamerleden verheerlijken het oude pensioenstelsel'

foto: ABP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baas pensioenfonds ABP: 'Sommige Kamerleden verheerlijken het oude pensioenstelsel'

Afgelopen jaar was het jaar waarin veel werd gesproken over de veranderingen in het pensioenstelsel. De wet werd vlak voor de kerstvakantie door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen, maar er was vooraf ook veel kritiek op die wet. Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP vindt dat Kamerleden die veel kritiek hebben iets over het hoofd zien, zegt hij in Geld of je Leven. "Het is een heel groot misverstand dat het risicovoller is dan nu."

Bestuursvoorzitter van ABP Harmen van Wijnen over de pensioenen

Video niet beschikbaar

Van Wijnen sprak ook met onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die veel kritiek heeft op de wijzigingen. "Sommige Kamerleden lijken het oude pensioenstelsel te verheerlijken, maar ook in de tijd van het vorige pensioenstelsel zijn er zelfs kortingen van pensioenen geweest", vindt Van Wijnen. "In het oude stelsel waren er allemaal vaste systemen en zware regels dat we grote en veel te hoge buffers moesten aanhouden."

Toch snapt de baas van het grootste pensioenfonds van Nederland de zorgen voor een groot deel: "De angst komt voort het feit dat mensen jarenlang geen verhoging van de pensioenen hebben gekregen. Maar met het nieuwe stelsel kunnen pensioenen juist veel makkelijker meebewegen".

Geldpakhuis

De veranderingen in de pensioenwet zorgen volgens Van Wijnen ervoor dat pensioenen makkelijker verhoogd kunnen worden. "Ik vergelijk het altijd met een geldpakhuis. Daar zat een grote kelder onder met allerlei buffers van geld. Door de ramen konden we zien hoeveel geld daarin zat, maar dat mochten we niet uitkeren, en dat verandert nu."

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en beheert ongeveer 460 miljard euro. Van Wijnen kijkt wekelijks hoeveel geld er in kas zit. "Als ik dat zou willen, dan zou ik dat nu op mijn telefoon kunnen bekijken. Ik heb gisteren nog gezien hoe het was."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie